25 august 2023, 10:30

Se întâmplă în Ungaria. Hipermarketurile sunt obligate să doneze alimentele care expiră în 48 de ore

La adăpostul “democrației”, Ungaria mai trage puțin preșul de sub picioarele multinaționalelor…

Parlamentul ungar a aprobat o creştere a impozitării marilor lanţuri de hipermarketuri, majoritatea străine, care în plus vor fi obligate să predea pentru acţiuni sociale destinate persoanelor nevoiaşe alimentele care expiră în 48 de ore.

Astfel,  pentru lanţurile comerciale care au o cifră de afaceri anuală de peste 273 de milioane de euro, taxa specială pe venituri va creşte la 2,7%, faţă de 2,5% în prezent.

Deşi legea în esența ei nu este discriminatorie, ea afectează doar marile lanțuri străine precum  Aldi, Auchan, Lidl, Penny Market, Spar sau Tesco.

Noua lege mai prevede că aceste lanţuri comerciale vor trebui să predea zilnic Centrului de Recuperare a Alimentelor produsele alimentare care expiră în următoarele 48 de ore.

Guvernul condus de Viktor Orban afirmă că legea are rolul de a diminua risipa de alimente şi de a direcţiona către persoanele nevoiaşe alimente care altfel ar ajunge să fie aruncate.

Însă unele media ungare susţin că obligativitatea de a preda alimentele care urmează să expire ar putea fi neconstituţională, invocând proprietatea privată asupra acestor produse.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol