2 mai 2024, 2:21

Ungaria ar putea deveni o „țară a vinului roșu”. Totul se trage de la schimbările climatice

Evenimentele meteorologice extreme rezultate din încălzirea globală nu vor cruța nici vița de vie, căreia nu îi place prea mult schimbarea, scrie telex.hu.

Creșterea temperaturilor și schimbarea tiparelor meteorologice pot crea condiții adecvate pentru producția de vin roșu. Cu toate acestea, potrivit unei noi analize, până la sfârșitul secolului, scenariul fără reducerea emisiilor prevede o creștere considerabilă a numărului de zile călduroase, ceea ce va duce la arderea frunzelor și a boabelor de struguri, încetinind procesul de coacere și reducând fotosinteza.

În plus, frecvența înghețurilor de primăvară poate crește de trei ori dacă nu ne ocupăm de reducerea emisiilor, ceea ce duce la o pierdere semnificativă a randamentului culturilor.

Strugurii pentru vin alb sunt plantați în 70% din regiunile viticole maghiare, dar printre soiuri se numără și soiurile unice. Cu toate acestea, din cauza condițiilor climatice în schimbare, aceste rapoarte se pot schimba radical.

De exemplu, potrivit scenariului pesimist, între Dunăre și Tisa s-ar putea înregistra valuri de căldură tipice regiunilor viticole actuale din sudul Spaniei sau din Tunisia.

Există metode specifice de adaptare (cum ar fi recoltarea timpurie, recoltele multiple, plantarea și reproducerea de noi soiuri de struguri etc.). Cu toate acestea, astfel de situații pot cauza dificultăți financiare micilor producători și, prin urmare, sunt disponibile doar pentru unii dintre ei, și nu înlocuiesc reducerea reală și eficientă a emisiilor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol