20 aprilie 2024, 16:28

Unic în România: O bijuterie din Oradea, Casa Darvas-La Roche, a devenit primul muzeu Art Nouveau din țară

Casa Darvas – La Roche este una dintre cele mai de preţ bijuterii arhitectonice ale oraşului Oradea, fiind construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii László şi József Vágó în stil Art Nouveau-Secession.

Unică prin frumusețe și modernitate

Situată pe strada Iosif Vulcan, la nr. 11, cocheta clădire este unică prin frumuseţea şi modernitatea sa, putând sta alături de cele mai originale creaţii arhitecturale europene de la începutul secolului XX, se arată pe site-ul oradea.ro.

Oraşul Oradea este inclus, din anul 2012, în reţeaua europeană Art Nouveau, alături de alte oraşe cu asemenea clădiri de patrimoniu precum Viena, Budapesta, Barcelona. 

Clădire de patrimoniu, restaurată cu fonduri europene

Clădirea de patrimoniu, reabilitată integral, restaurată şi amenajată, a devenit zilele trecute primul Muzeu Art Nouveau din România.

Casa Darvas-La Roche şi-a redeschis porţile la 20 august după un amplu proiect de restaurare, cu fonduri europene, menit să îi redea frumuseţea şi gloria de altădată. Vila a fost transformată cu grijă într-o bijuterie arhitecturală, care, prin vizite şi evenimente, să impulsioneze dezvoltarea turistică a municipiului Oradea.

Restaurarea a durat doi ani

Restaurarea clădirii a început în ianuarie 2018, lucrările ample fiind finanţate din fonduri europene, în cadrul POR 2014 – 2020. Valoarea contractului de execuţie a fost 5,7 milioane lei cu TVA, potrivit AGERPRES.

Casa Darvas, emblematică pentru arhitectura Secession vienez, prezintă atitudinea Art Nouveau. Societatea în schimbare. Lumea care vine în Oradea şi vede palatele trebuie să îşi imagineze cum erau interioarele de epocă. Aici însă noi am păstrat, la etaj, aşa cum erau ele interioarele în palatele orădene. Comanditarii care locuiau în 1910 într-un astfel de palat aveau mobilierul pe care l-am pus noi în valoare; ne bucurăm că încă există„, a declarat directorul Muzeului oraşului Oradea (MoO), Angela Lupşea.

Expoziții permanente și temporare

Sub-secţie a Muzeului oraşului Oradea, Muzeul Art Nouveau din Casa Darvas cuprinde expoziţii permanente dedicate interioarelor orădene „La Belle Époque” – reconstituire a mediului ambiental burghez din Oradea, cu obiecte originale (mobilier, decoraţii, documente), expoziţii temporare, una de la Muzeul parfumului din Bucureşti şi una dedicată artei vestimentare Art Nouveau (curator Iulia Gorneanu), proiecţii de tip video mapping în camera copilului, dar şi spaţii pentru ateliere de manufactură ale artiştilor locali, săli de conferinţă, teatru şi spaţii pentru evenimente.

Grădina casei reprezintă o oază de calm în inima oraşului şi un spaţiu intim, potrivit pentru evenimente culturale sau private.

Elemente definitorii

Cocheta clădire este unică prin frumuseţea şi modernitatea sa, putând sta alături de cele mai originale creaţii arhitecturale europene de la începutul secolului XX, notează oradea.ro.

Faţada este ritmată cu butoni decorativi din ceramică de Zsolnay care au şase motive decorative distincte. Culoarea lor verzui-albastră, cu reflexele metalice ale smalţului de eosin, conferă întregului ansamblu arhitectural eleganţă şi spectaculozitate.

Un element central al faţadei este balconul, cu parapetul metalic cu o bogată decoraţie traforată.

Vitraliile, atracție specială

O atracţie deosebită a casei o reprezintă vitraliile care decorează atât faţadele cât şi încăperile principale. Motivele  sunt inspirate  din  natură, mai ales din lumea plantelor şi a păsărilor. Prezenţa chipului feminin în medalioane conferă un farmec în plus compoziţiei decorative.

Alte elemente originale păstrate sunt benzile  din   mozaic colorat  ce marchează, asemeni unor brăţări aurite,  baza şi partea superioară a coloanelor semicirculare dintre ferestre.

Foarte valoroasă este şi feroneria casei. Fierul a fost modelat conform unui design ce stilizează în viziunea geometrică a Secessionului vienez motive vegetale cu semnificaţii simbolice.

Interioare de epocă

Păşind dincolo de faţadă, casa îşi descoperă treptat comorile. Cele mai spectaculoase elemente decorative sunt vitraliile. Prima dintre piesele valoroase originale ce întâmpină vizitatorul este peretele vitrat al holului de la parter. La etaj privirea se îndreaptă spre o fereastră cu vitralii decorată cu tije florale ce răsar dintr-un ghiveci şi cu păsări colorate ce le ciugulesc, păstrată în locul şi forma originală din casă.

Dormitorul oferă o amplă panoramă vitrată, peretele nordic fiind în întregime alcătuit din patru ferestre monumentale a căror decoraţie atinge maxima strălucire văzute din interior. Vitraliile sunt alcătuite din  piese de sticlă colorată  în masa şi asamblate printr-un desen făcut din benzi de plumb, aceasta fiind tehnica autentică a vechilor artizani.

Fântâna din hol

Printre piesele unicat de mare valoare se numără fântâna din hol decorată cu elemente geometrice din ceramică de Zsolnay, precum şi cele două măşti de calorifer confecţionate din aramă ştanţată, perforată cu decupaje geometrice specifice pentru stilul Secession vienez.

Mobilierul în stil neo-rococo, din lemn de paltin vopsit alb s-a păstrat în dormitor şi cuprinde mai multe piese.

Bucătăria păstrează din mobilierul original o sobă de gătit cu plăci de faianţă şi plită tuci precum şi faianţa şi pavimentul decorat cu motive geometrice alb-albastre, dovadă că nici aceste detalii ale încăperii nu au fost neglijate.

Pentru a întregi atmosfera de epocă, etajul a fost decorat cu  piese de mobiler de epocă, obiecte şi tablouri care împreună definesc stilul modern şi rafinat de viaţă de la începutul secolului XX.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol