22 ianuarie 2022, 13:24

Uniforme militare cu fibră programabilă, care poate stoca și transmite date, pentru armata americană

Armata SUA dezvoltă o fibră programabilă care ar putea înregistra, stoca și transmite date din uniformele militare. Dezvoltată în colaborare cu Massachusetts Institute of Technology (MIT), fibra cu capacități digitale poate detecta, stoca și analiza activitățile atunci când este cusută într-o piesă de îmbrăcăminte.

Cercetătorii au dezvoltat noua fibră prin plasarea a sute de cipuri digitale într-o formă, pentru a crea o fibră polimerică. Prin controlul precis al fluxului de polimeri, echipa a creat o fibră cu o conexiune electrică continuă între cipuri, pe o lungime de zeci de metri. Această fibră este subțire și flexibilă și poate trece printr-un ac, poate fi cusută în țesături și spălată de cel puțin zece ori fără a se rupe.

Țesătura cu rețea neuronală

Fibra digitală poate stoca o mulțime de informații în memorie. Cercetătorii au reușit să scrie, să stocheze și să citească informațiile de pe fibră, inclusiv un fișier video de 767 kb și un fișier muzical de 0,48 Mb. Aceste fișiere pot fi stocate în memoria de fibre timp de până la două luni fără a fi nevoie de alimentare. Fibra conține, de asemenea, o rețea neuronală inteligentă, care colectează date din corpul persoanei care poartă haina.

Fibra poate alimenta aplicații de inteligență artificială, inclusiv o rețea neuronală cu 1.650 de conexiuni. Cercetătorii au cusut fibra în jurul axilei unei cămăși, au colectat date despre temperatura corpului la suprafață de la o persoană care poartă cămașa și au analizat modul în care datele corespund diferitelor activități fizice. Fibra a putut determina cu o acuratețe de 96% activitatea la care participa persoana care poartă cămașa.

Foto: MIT (via Inceptive Mind)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.