27 ianuarie 2021, 2:59

Uniunea Europeană interzice obiectele din plastic de unică folosință din 2021

Obiectele din plastic de unică folosință, care reprezintă la momentul actual peste 70% din deșeurile marine, vor fi interzise până în 2021 pe piața UE, conform unui raport adoptat miercuri de Comisia de Mediu (ENVI) a Parlamentului European. Astfel, farfuriile, tacâmurile, paiele sau beţişoarele pentru urechi din plastic vor putea fi înlocuite cu materiale biodegradabile, mult mai prietenoase cu mediul. 

În raportul întocmit de belgianul Frederique Ries (ALDE), adoptat cu 51 de voturi pentru, zece împotrivă şi trei abţineri, eurodeputaţii au adăugat pe listă pungile din plastic foarte subţire, produsele fabricate din plasticuri oxo-degradabile – fabricate din plastic obişnuit îmbogăţit cu aditivi ce declanşează dezintegrarea plasticului, dar care conţin şi metale grele – şi cutiile pentru meniuri fast-food realizate din polistiren expandat.

Consumul mai multor altor obiecte, pentru care nu există alternativă, va trebui să fie redus de statele membre într-un mod “ambiţios şi susţinut” până în 2025. Printre ele, cutiile de unică folosinţă pentru burgeri, cutiile pentru sandvişuri sau containerele pentru fructe, legume, deserturi sau îngheţată. Mai mult decât atât, statele membre vor întocmi strategii naţionale pentru a încuraja utilizarea de produse adecvate pentru uz multiplu, precum şi pentru reutilizare şi reciclare.

Sursă foto: partyware.com.au

Același raport mai anunță și faptul că un un muc de țigară poate polua între 500 şi 1.000 de litri de apă, şi, aruncat pe stradă, poate necesita până la 12 ani pentru a se dezintegra. Acestea sunt pe locul doi în topul obiectelor care conțin plastic și care sunt aruncate pe stradă.

În plus, statele membre ar trebui să se asigure că cel puțin dinte obiectele pierdute pe plajă, precum echipamentul de pescuit care are un procent de 50%, care conțin plastic, ar trebui colectate în fiecare an, fiind fixată o ţintă de reciclare de cel puţin 15% până în 2025. Echipamentul de pescuit reprezintă 27% din deşeurile găsite pe plajele din Europa, se menţionează într-un comunicat postat pe site-ul PE.

Europa este responsabilă doar pentru o mică parte din poluarea cu plastic a oceanelor. Poate şi ar trebui, totuşi, să fie un jucător-cheie în găsirea unor soluţii, să aibă un rol de frunte la nivel global, aşa cum a făcut în trecut în lupta împotriva schimbării climatice. Interziceţi, reduceţi, taxaţi, dar şi înlocuiţi, avertizaţi; statele membre au multe opţiuni dintre care să aleagă. Depinde de ele să aleagă cu înţelepciune şi de noi să facem presiuni pentru mai mult”, a declarat raportorul Frederique Ries.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.