6 mai 2024, 21:46

Uniunea Europeană interzice aromele alimentare care imită fumul

Uniunea Europeană interzice aromele alimentare care imită fumul. Măsura a fost propusă de Executivul comunitar şi a primit susţinerea tuturor statelor membre şi va intra în vigoare în două etape în următorii ani.

Comisia Europeană a decis anul acesta să nu mai înnoiască autorizarea pentru opt tipuri de arome care sunt adăugate anumitor alimente pentru a da gust de fum. Decizia se bazează pe mai multe rapoarte ştiinţifice aduse de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară. Conform acestora, cele opt arome prezintă riscuri confirmate de genotoxicitate, ceea ce înseamnă că aceste substanţe deteriorează ADN-ul celulelor.

Noul regulament european prevede două etape pentru eliminarea celor opt arome de fum de pe piaţa comunitară.

Primul caz este cel al aromelor folosite pentru a înlocui metoda tradiţională a afumării, cum este cazul peştelui afumat, al cărnii sau al unor brânzeturi; aici avem un termen de cinci ani.

Cel de-al doilea caz este cel în care substanţele sunt utilizate pentru a adăuga o aromă în plus anumitor alimente care nu au nevoie de acest lucru, cum ar fi supele, cartofii prăjiţi sau sosurile. În cazul acestora, producătorii trebuie să le scoată din uz mai repede, în speţă doi ani.

Aromele de fum sunt adăugate în alimente – cum ar fi carnea, peștele sau brânza – ca alternativă la procesul tradițional de afumare. Dar ele pot fi folosite și ca arome în alte alimente, cum ar fi supe, sosuri, băuturi, chipsuri, înghețată comestibilă și produse de cofetărie.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol