Parlamentul European a votat zilele trecute în favoarea unor măsuri care să faciliteze identificarea originii mierii. Pentru a intra în vigoare, noile reglementări trebuie adoptate în fiecare din cele 27 de ţări.
Până acum, amestecurile de miere trebuiau etichetate doare în privinţa originii – din UE sau din afara Uniunii. Pe viitor va trebui indicată proporţia provenienţei din fiecare ţară.
Legislaţia urmăreşte de asemenea interzicerea amestecului mierii naturale cu produse false.
Comisia Europeană a anunţat că noile reguli vor permite şi introducerea unor metode analitice pentru detectarea mierii cu adaos de zahăr. Se va introduce şi o metodă standardizată de identificare a originii; în principiu, aceasta este posibilă prin analiza polenului din miere. Comisia consideră că măsurile vor permite combaterea fraudelor.
Schimbări și la dulcețuri și sucuri
Parlamentul European a adoptat şi reguli noi pentru produsele din fructe, inclusiv sucurile şi gemurile. Sucurile de fructe vor putea fi etichetate „cu conţinut redus de zahăr” dacă a fost eliminat cel puţin 30% din zahărul pe care îl conţin natural şi nu se vor putea adăuga îndulcitori.
Pentru gemuri, pe viitor va fi obligatorie folosirea a cel puţin 450 de grame de fructe la un kilogram de produs.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol