23 aprilie 2024, 13:56

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, 158 de ani de la inaugurare

Prima universitate din țară a fost înființată în anul 1860 la Iași, la inițiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu sprijinul lui Mihail Kogălniceanu.

La 26 octombrie 1860, în atmosfera de entuziasm care se instalase odată cu Unirea Principatelor Române şi alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor, a avut loc inaugurarea solemnă a Universităţii din Iaşi. La inaugurare, însuşi domnitorul Alexandru Ioan Cuza a înmânat profesorilor actul de fundare, sigiliul şi sceptrele.

Însă, Universitatea are o istorie îndelungată. Înainte să devină prima instituție de învățământ superior din România, aceasta a mai avut rolul de creatoare de cultură.

Universitatea este continuatoarea simbolică a vechii Academii Vasiliene, înființată de Vasile Lupu, în 1640, urmată, la 1707, de Academia Domnească, fondată de Antioh Cantemir. În mod direct, Universitatea din Iași se trage din Academia Mihăileană, fondată în 1834 de Gheorghe Asachi.

Universitatea a cuprins la început doar trei facultăţi: Facultatea de Filosofie, Drept şi Teologie. Ca urmare a legii învăţământului din 1864, Universitatea s-a reorganizat în patru facultăţi: Facultatea de Litere şi Filosofie, Facultatea de Ştiinţe fizice, matematice şi naturale, Facultatea de Drept şi Facultatea de Medicină, inaugurată abia în 1879. După numai câţiva ani de funcţionare, Facultatea de Teologie a fost desfiinţată din cauza numărului său mic de studenţi. Stimulată de o nouă lege în 1898, Universitatea din Iaşi a reuşit să-şi diversifice profilul, să-şi mărească numărul de secţii, departamente, materii predate şi activităţi ştiinţifice. În acea perioadă s-a remarcat o dezvoltare spectaculoasă a Facultăţii de Ştiinţe: în 1892 au luat fiinţă Catedrele de Chimie Organică şi Chimie Anorganică cărora li s-a alăturat, în 1906, Chimia Agricolă. În cadrul aceleiaşi Facultăţi un mare succes a fost crearea Şcolii de Electricitate, în 1910. După începuturile ei modeste din 1879, Facultatea de Medicină a dobândit, în 1889, o organizare şi un profil care să permită formarea specialiştilor cu o înaltă calificare profesională.

Imagini pentru universitatea din iasi inaugurare 1860

După cel de-Al Doilea Război Mondial, regimul de democraţie populară a obligat universităţile să promoveze o educaţie în spirit comunist. Reforma învătământului din 1948 a impus primii paşi pentru îndeplinirea acestei sarcini, urmată de reformele din 1968 şi 1978. Ideologia comunistă a adus schimbări radicale în Universitatea din Iaşi, ca, de altfel, în întreg învăţământul superior din ţară. Multe discipline au fost cenzurate sau eliminate, numeroase programe didactice au fost supuse unei rigidităţi extreme, libertatea academică a fost restricţionată, în timp ce toate activităţile au fost ghidate sau verificate de organisme ale singurului partid politic existent.

Tot în această perioadă, datorită unei cereri din ce în ce mai mari de specialişti în economie, s-a resimţit nevoia înfiinţării Facultăţii de Ştiinţe Economice.

Imediat după căderea regimului comunist, Universitatea ieșeană a început un proces complex de reconstrucție a identității.

În prezent, Universitatea din Iași are în componența sa 15 facultăți, iar din strategia Universităţii de astăzi fac parte: adaptarea programei de studii universitare conform cu evoluţia pieţei învăţământului şi alinierea ei cu celelalte universităţi din Europa şi America, implicarea studenţilor în evaluarea învăţământului, implementarea Sistemului Informatic de Management al Învăţământului, implementarea conceptelor e-learning şi lifelong learning, îmbunătăţirea calităţii activităţilor didactice prin schimburi de experienţă intensive cu universităţi occidentale.

Ca urmare a programelor derulate, a activităților de cercetare, a fondurilor atrase și a dezvoltării în acest domeniu, în 2008 Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” a fost acreditată ca unitate a sistemului de cercetare – dezvoltare și a primit din partea Ministerului de Resort, Premiul pentru publicații științifice internaționale (2006), Premiul pentru lucrări științifice publicate în jurnale ISI (2007), Premiul I în ”Topul excelenței în cercetare” pentru Centrul de excelență CARPATH – Center for Applied Research in Physics and Advanced TecHnologies (2008).

Printre absolvenții Universității se numără: Gheorghe Bratianu, A.D. Xenopol,  Marin Sorescu.

 


Comentariile sunt oprite pentru acest articol