3 martie 2024, 11:57

Universitatea Pecs dezvoltă un nou echipament pentru inseminări artificiale mai eficiente

Specialiştii de la Universitatea din Pécs (PTE) lucrează la dezvoltarea unui echipament care ajută la selectarea celor mai viabili embrioni care urmează să fie implantaţi în timpul procedurilor de inseminare artificială.

Deşi numărul fetuşilor concepuţi prin inseminare artificială este în creştere la nivel mondial din cauza numărului din ce în ce mai mare al cuplurilor infertile, reuşite se înregistrează doar la o treime dintre implantări, iar acest procent continuă să scadă pe măsură ce vârsta mamei înaintează.

De aceea, personalul Laboratorului Naţional de Reproducere Umană din cadrul universităţii lucrează la dezvoltarea unui incubator care să poată selecta cel mai viabil embrion pe baza fotonilor emişi de embrion, crescând şi prin asta şansele de reuşită a implantării, Hirado.hu .

Cercetătorul principal József Bódis a atras atenţia asupra faptului că, din cauza riscului mai mare al obţinerii unor sarcini gemelare, în lumea modernă domină intervenţiile care implică implantarea unui singur embrion, iar selectarea embrionului pe care medicii îl vor implanta ridică întrebări profesionale şi etice foarte serioase.

József Bódis a explicat că, la fel ca toate celulele vii, embrionii emit particule de lumină elementare – fotoni – iar cu noul echipament va putea fi măsurată cantitatea acestora; astfel, vor putea fi selectaţi pentru implantare cei mai viabili embrioni.

Procedura de brevetare pentru echipament a fost deja începută, iar testarea dispozitivului – care este aşteptată cu nerăbdare de către cei din domeniu – va putea fi demarată la începutul anului 2024,


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol