6 decembrie 2023, 22:24

Universitățile din Ucraina rezistă influenței războiului

Așa cum s-a întâmplat în cazul învățământului public ucrainean, și învățământul superior a resimțit în ultimul an și jumătate efectele războiului în desfășurare, iar efecte au devenit cvasipermanente și o normalitate.

Publicația ungară Qubit a analizat modul în care studenții, profesorii și universitățile ucrainene au trebuit să se adapteze la o viață aflată constant sub influența provocărilor care apar pe neașteptate.

Se luptă cu povara educației online și în regim hibrid, în timp ce se confruntă cu contextul incert al frontului și cu nesiguranța zilei de mâine.

„Tot timpul mă duc la universitate cu actele și bunurile esențiale la mine. Am apă, gustări și câteva cărți pe care le pot citi la universitate sau le pot folosi pentru pregătirea următorului curs. Nu știi niciodată ce o să se întâmple. Fiecare are frontul său de luptă, fie că vorbim despre educație sau război”, spune Anastaszija Pyaszecka, o studentă la chimie de la Universitatea Națională Yuriy Fedkovich din Cernăuți, în vârstă de 20 de ani.

Atacurile aeriene rusești și cele cu drone au condus, de asemenea, la deteriorarea fizică a universităților și a colegiilor din Ucraina.

Potrivit unui raport din luna februarie al Ministerului Educației din Ucraina, 22% dintre instituțiile de învățământ superior au fost afectate într-un fel sau altul, inclusiv cel puțin cinci dintre cele mai bune douăzeci de universități din țară.

Zeci de universități și colegii au suferit prejudicii financiare grave și au fost forțate să suporte cheltuieli suplimentare, cum ar fi construirea de adăposturi și buncăre, din cauza întreruperilor de curent și a trecerii la educația online.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol