16 iunie 2024, 21:20

Universul mystery & thriller creat de femei: top romane de neratat, scrise de autoare remarcabile

În lumea literaturii de mister și thriller, talentul feminin strălucește cu o intensitate remarcabilă, creând romane captivante și complexe care stârnesc imaginația și oferă cititorilor o experiență de neuitat. Vă invităm să descoperiți cinci romane mystery & thriller scrise de femei, opere care au cucerit inimile cititorilor din întreaga lume și care reprezintă o lectură obligatorie pentru pasionații acestui gen literar.

Într-o epocă în care vocile femeilor din literatură sunt din ce în ce mai puternice și mai influente, acest top al romanelor de mister și thriller evidențiază contribuția esențială pe care autoarele o aduc în acest gen literar, oferindu-le cititorilor o paletă bogată de experiențe și emoții.

De la intrigile sofisticate și până la personaje memorabile și întorsături surprinzătoare de situație, aceste romane nu numai că explorează întunericul și complexitatea umană, dar și ridică întrebări importante despre societatea în care trăim și condiția umană.

Ciudata Sally Diamond, Liz Nugent

Romanul Ciudata Sally Diamond a făcut furori printre cititori și are peste 100.000 de exemplare vândute numai în Marea Britanie și Irlanda.

Sally Diamond are patruzeci și doi de ani și nu poate înțelege ce a făcut așa de ciudat – doar a respectat ultimele dorințe ale tatălui ei și l-a dus la tomberon când a murit.

Acum Sally se află în centrul atenției presei și polițiștilor, dar este bântuită și de o voce sinistră din trecut. Pe măsură ce începe să descopere grozăviile pe care le-a trăit în copilărie, Sally iese pentru prima dată în lume, făcându-și prieteni noi și luând decizii importante, dar și învățând că oamenii nu sunt întotdeauna sinceri.

Însă cine e bărbatul care o studiază pe Sally din capătul celălalt al lumii? Și de ce pare noul ei vecin obsedat de ea? Încrederea ei în ceilalți urmează să fie pusă la grea încercare…

 

Vânătorul de fluturi, Ann Cleeves

Vânătorul de fluturi este un roman din seria Vera Stanhope, scris de Ann Cleeves, considerată noua Agatha Christie a literaturii britanice. Proprietarii unei vile din liniștita comunitate Valley Farm îl angajează pe Patrick, un tânăr ecolog, să aibă grijă de casă cât sunt plecați. Dar Patrick e găsit mort la marginea drumului către vale – un loc superb și izolat în care

să mori.

Vera Stanhope ajunge la fața locului împreună cu echipa ei. Când caută în podul vilei, descoperă cadavrul unui al doilea bărbat. Cele două victime nu au în comun decât fascinația pentru molii și plăcerea de a captura aceste ființe fragile.

Dar cele trei cupluri care locuiesc în complexul Valley Farm ascund și ele lucruri întunecate.

Atrasă în lumea claustrantă a ciudatei comunități, Vera își dă seama că e posibil ca acolo să fie captive multe secrete mortale.

 

Ascunsă în zăpadă, Viveca Sten

Ascunsă în zăpadă este primul volum al seriei bestseller Crimele din Åre, cu drepturi vândute în 14 teritorii. În stilul ei caracteristic, Viveca Sen țese laolată peisaje grandioase și personaje puternic conturate, realizând o poveste de suspans hipnotizantă.

Un cadavru este găsit într-o telecabină chiar când în Åre începe sezonul de schi. Trupul e înghețat complet, buzele îi sunt subțiate din pricina frigului. Multe indicii sugerează că ar fivorba despre o crimă.

Inspectorul Daniel Lindskog are acasă un copil nou-născut și o iubită surescitată. Agenta Hanna Ahlander a fugit în Åre după ce a fost silită să-și dea demisia de la poliția din Stockholm în aceeași zi în care iubitul ei a părăsit-o. În scurtă vreme, cei doi ajung implicați în ancheta din jurul victimei înghețate.

Asupra ținutului se pregătește să se dezlănțuie o furtună. Temperatura scade și tot mai multe vieți sunt în pericol. Câte vieți vor mai fi luate înainte ca adevărul să fie scos la lumină?

 

Păcat de moarte, Maria Grund

Păcat de moarte, roman recent apărut în limba română la Crime Scene Press, este cartea de debut a Mariei Grund și a primit mult râvnitul premiu al Academiei Suedeze de Literatură Polițistă pentru cel mai bun debut al anului. Romanul a fost nominalizat și la prestigioasele Crimetime Awards, cât și la Storytel Awards. Favorit al criticilor, romanul a fost lăudat pentru ambianța sa apăsătoare unică, pentru acțiune și pentru personajele feminine puternice. De asemenea, ediția germană a cărții a petrecut șapte săptămâni pe lista de bestseller – uri a publicației Der Spiegel. Cartea a fost lăudată pentru personajele sale feminine puternice și pentru atmosfera complet unică, iar debutul a stabilit-o rapid pe Maria Grund drept un nume important în literatura criminală nordică. Cartea continuă să atragă atenția international, iar drepturile au fost vândute până acum în 14 țări.

Păcat de moarte este prima carte dintr-o serie de romane captivante despre inspectorii de poliție Sanna Berling și Eir Pedersen. Cartea urmărește cum protagonistele investigează o serie de morți suspecte care au loc pe o insulă de lângă coasta de est a Suediei. O fată de 14 ani e găsită moartă într-o carieră de calcar inundată. A doua zi, în partea cealaltă a insulei, o anticară în vârstă e găsită înjunghiată. Pe gât are un semn straniu, în formă de cruce.

 

Cea care șoptește, Karin Fossum

Karin Fossum este o apreciată autoare din Norvegia, care și-a început cariera literară cu poezie, la 20 de ani (volumul Kanskje i morgen, publicat în 1974), dar este cunoscută pe plan internațional pentru cărțile cu inspectorul Konrad Sejer, care au fost traduse în 25 de limbi și au fost încununate cu mai multe premii – cele mai recente sunt Premiul Gumshoe și Los Angeles Time Book Prize pentru literatură mystery & thriller. Pentru romanul Nu privi înapoi! a primit premiul Glass Key și Riverton, iar în 2005 romanul Dragă Poona a ajuns în finala pentru Crime Writer’s Association Gold Dagger. Cea care șoptește este un nou roman din îndrăgita serie Konrad Sejer.

Ragna trăiește conform unor reguli stricte: îi place serviciul ei pentru că e plin de rutină, îi place să se așeze în fiecare zi în același loc din autobuz, îi place să cumpere în fiecare zi aceleași

lucruri de la magazinul de cartier. Are nevoie de ordine în viață. Și chiar are, până în ziua când în cutia poștală găsește un plic cu numele ei, iar înăuntru o amenințare scrisă cu litere de-o șchioapă.

Ragna își dă seama că trebuie să se folosească de toate mijloacele pentru a se apăra.

Oscilând între interogatoriul pe care îl realizează inspectorul Konrad Sejer cu Ragna și întâmplările șocante care au dus la arestarea ei, romanul sondează nebunia plauzibilă din viața de zi cu zi și îl face pe cititor să-și pună întrebări până în ultima clipă.

 

Toate cărțile mystery & thriller scrise de doamne sunt disponibile pe site-ul editurii Crime Scene Press la un preț special, având 50% reducere, până la data de 31 marte.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol