16 aprilie 2024, 15:02

„Unora le place opera”. Din 21 ianuarie, seria documentară se vede la TVR 1

Cei care vor privi acest documentar se vor îndrăgosti iremediabil de operă. În 30 de episoade, seria ne oferă cheia înţelegerii şi bucuria trăirii celor mai cunoscute spectacole de operă din istorie.

This is OPERA!

Ce au în comun vocea unei soprane şi sunetul unui motor Ferrari? Cum poate un skater să reproducă o bucată celebră din La Traviata doar cu câteva sticle de şampanie? Dar cum ar putea un fierar să explice sunetul stereofonic al lui Verdi? Vom descoperi în noua serie documentară „Unora le place opera”, pe care TVR 1 o propune telespectatorilor începând de sâmbătă, 21 ianuarie.

Divertisment plin de inovaţie ar putea fi definit acest format care ne oferă cheia înţelegerii şi bucuria trăirii celor mai cunoscute spectacole de operă din istorie! Seria documentară „Unora le place opera” (THIS IS OPERA, Spania-Germania, 2015) va îmbarca telespectatorii într-o călătorie de descoperire a secretelor din spatele fiecărei opere celebre. Celor care vor urmări documentarul în 30 de episoade le sunt oferite instumentele pentru a se bucura de muzică într-un mod original. Este emoţie pură, încântarea de a cunoaşte starea fiecărui compozitor, pasiunea fiecărei poveşti universale şi unice în acelaşi timp.

Amfitrion: Ramón Gener

Inedita serie documentară – în care, cu un entuziasm debordant, renumitul tenor Ramón Gener aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public, pentru a arăta că nu este destinată elitelor, ci nouă tuturor – va putea fi urmărită la TVR 1 sâmbăta, de la ora 14.30.

Cei care vor viziona „Unora le place opera” nu vor descoperi un show desfăşurat într-un studio de televiziune, ci vor vizita locaţiile exacte unde au fost plasate poveştile – în Viena, Londra, Barcelona, Cairo, Paris, Sevilla, Milan, Bayreuth, Roma, Salzburg, Veneţia, Florenţa etc.

Primul episod.  „Carmen”

Compusă de Georges Bizet, „Carmen”, cel mai des pusă în scenă şi cea mai populară operă franceză din toate timpurile, este o poveste de dragoste, pasiune şi moarte. Este şi legenda femeii libere şi independente prin excelenţă. În primul episod al documentarului, realizatorii ne vorbesc despre rolul femeii emancipate de-a lungul istoriei.

Călătorim în locuri-cheie ale operei, precum Sevilla şi Paris, iar din interviuri cu mezzosoprana María José Montiel şi psihologul Trinidad Núñez, aflăm care este viziunea lor despre personajul Carmen, simbol al tuturor femeilor care s-au dovedit a fi înaintea timpului lor.

Retrăim premiera din 1875 de la Opéra Comique din Paris şi scandalul pe care l-a iscat la acea vreme. Bizet, care a murit trei luni mai târziu, nu s-a bucurat niciodată de succesul pe care opera sa avea să îl înregistreze în timp.

Şi tot în acest episod, vom trece în revistă cele trei mari „hituri” ale sale, care corespund de fapt unor genuri muzicale diferite: o habanera, o seguidilla (o veche formă de dans şi cântec popular castilian) şi un cuplé (celebra temă a toreadorului).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol