18 septembrie 2021, 16:47

Unul din cinci români nu a fost niciodată la un medic specialist

Numărul românilor care consultă un medic a crescut în ultimii ani, arată rezultatele unei analize publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS). Totuși, o cincime din populaţie nu a mers niciodată la un medic specialist. Și asta pentru că are la dispoziție Facebook și alte rețele de socializare, unde, nu-i așa, e cel mai simplu să cauți răspunsuri la întrebări și probleme care te frământă. Ce contează că nu le capeți de la medici specialiști, ci de la prelucrători prin așchiere, sculeri-matrițeri, mecanici auto și coafeze?

Desfăşurată în perioada septembrie-noiembrie 2019, deci înaintea pandemiei, ancheta arată cât de des au apelat românii la medicul de familie sau la alt specialist. Potrivit rezultatelor, jumătate din populaţie a apelat, în ultimele 12 luni precedente interviului din 2019, cel puţin o dată la medicul de familie sau la un medic de medicină generală, comparativ cu 47% în 2014. Românii au efectuat, în medie, 3,2 consultaţii (faţă de 3,7 consultaţii în 2014).

În 2019, medicii specialişti (inclusiv chirurgi) au fost solicitaţi de 19,9% din populaţie în decursul ultimelor 12 luni precedente interviului (cu 3,9 puncte procentuale mai mult decât în 2014). Femeile au solicitat într-o măsură mai mare decât bărbaţii o consultaţie unui medic specialist (22,8% faţă de 16,9%), la fel şi persoanele din mediul urban (21,9% dintre acestea, faţă de 17,5% dintre persoanele din mediul rural).

O cincime din populaţia ţării nu a solicitat niciodată o consultaţie unui medic specialist, arată ancheta INS. În cele 12 luni precedente interviului, 20,7% din populaţia ţării a efectuat cel puţin o vizită la cabinetul unui medic stomatolog sau ortodont, mai mult cu 4,9 puncte procentuale decât în 2014. O zecime din populaţie cu vârsta de cel puţin 3 ani nu a apelat niciodată la medicul stomatolog sau ortodont, mai puţin cu 2,7 puncte procentuale faţă de 2014.

Ancheta privind starea de sănătate a populaţiei României a mai arătat că în cele două săptămâni precedente interviului din 2019, 20,4% din populaţie a utilizat medicamente prescrise de un medic, cu 0,1 puncte procentuale mai mult decât în 2014.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.