CITIRE

Unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de muzi...

Unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de muzică românești se reîntoarce după nouă ani de absență

După mai bine de nouă ani de absență, Festivalul naţional de muzică uşoară Mamaia va reîncepe anul acesta, anunță Agerpres. Potrivit sursei citate, Festivalul de muzică uşoară Mamaia se va relua ca urmare a sprijinului acordat de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu, şi vicepreşedintele Claudiu Palaz.

Astfel, cea dea 43-a ediție a celui mai iubit festival de muzică autohton se va desfășura în perioada 5-8 septembrie, sub patronajul Ministerului Culturii.

Astăzi putem anunţa oficial că Festivalul Naţional de Muzică Uşoară Mamaia, cel mai cunoscut şi popular festival muzical românesc, lansat în 1963, revine în actualitate, având ca organizator Electrecord Production în parteneriat cu Consiliul Judeţean Constanţa„, se arată în comunicatul de presă remis Agerpres.

Festivalul de la Mamaia a început în anul 1963, reușind să devină cel mai cunoscut festival de muzică românesc. De-a lungul timpuui, scena festivalului a lansat nume mari ale muzicii ușoare, pop sau rock, la început debutând, iar mai târziu susţinând recitaluri întregi.

La început, Festivalul de la Mamaia era destinat în mare parte compozițiilor proprii, așa că interpreții fie alegeau să cânte unele piese scrise de ei, fie interpretau melodiile oferite de compozitori. Însă, ulterior a apărut și o secțiune de interpretare, unde s-au făcut cunoscute voci de legendă ale muzicii românești precum Laura Stoica, Loredana Groza, Mădălina Manole și mulți alții.

La prima ediție a Festivalului de la Mamaia, din anul 1963 au participat cei mai importanți artiști ai momentului precum  Margareta Pâslaru, Constantin Drăghici, Doina Badea, Aurelian Andreescu, Iona Radu şi Florin Bogardo.

Trei voci de legendă care s-au lansat în cadrul Festivaului de la Mamaia

Loredana Groza

În anul 1986, pe scena Festivalului de la Mamaia a debutat Loredana Groza, câștingând și marele troferu cu piesa „Mă întreb ce să fac“, un cântec original, scris special pentru ea de Marius Ţeicu, pe versurile lui Eugen Rotaru. Se pare că artista a debutat cu un mare minus, deoarece organizatorii au uitat să îi treacă numele pe afiș. Mai mult, din acest motiv părinții Loredanei erau convinși că aceasta nu avea nicio șansă la câștigarea competiției, însă această întâmplare i-a adus marele trofeu.

Mădălina Manole

Anul 1988 o are ca protagonistă în cadrul Festivalului Mamaia pe Mădălina Manole. Artista a debutat cu piesa „Un om sentimental“ compusă de Şerban Georgescu. Acesta a fost începutul unei colaborări reușite între cei doi, reușind la scurt timp să se facă cunoscută pe piața muzicală din România, lansând piese ce deveneau șlagăre.

Laura Stoica

Mult regretata Laura Stoica a avut mai multe încercări nereușite pentru pentru Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia în anii 1987, 1988 și 1989. Însă, abia în anul 1900, la doar un an de la revoluție, a reușit să câștige premiu cu „Dă, Doamne, cântec”, compusă de Viorel Gavrilă.

Sursă Foto: adevarul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.