5 septembrie 2023, 9:22

Urmele de viață de pe Marte ar fi putut fi duse acolo chiar de… NASA!

Pe măsură ce explorările de pe Marte continuă, un om de știință de la Universitatea Cornell a pus la îndoială viața descoperită pe planeta roșie; aceasta ar putea avea originea pe Pământ, în laboratoarele de la NASA. Christopher Mason a declarat că un astfel de scenariu s-ar fi putut produce în ciuda proceselor riguroase de curățare și a asamblării navelor spațiale în camere speciale.

Vehiculele spațiale, la fel ca cel mai recent rover de pe Marte al lui NASA, Perseverance, sunt construite în camere complet sterilizate, cu filtre de aer și proceduri biologice stricte. Aceste metode restricționează bacteriile, virușii sau ciupercile de pe utilaje. Dar, este aproape imposibil să ajungem la zero biomasă pe o navă spațială. Microbii sunt pe Pământ de miliarde de ani și sunt peste tot. Sunt în interiorul nostru, pe corpurile noastre și în jurul nostru. Unii se pot strecura chiar și în cele mai curate camere.

Cercetătorii au evidențiat modul în care unele organisme ar putea supraviețui procesului de curățare și, de asemenea, călătoriei pe Marte, precum și cât de repede pot crește speciile microbiene în spațiu. Camerele curate ar putea servi drept proces de selecție evolutivă pentru cele mai dure creaturi mici, care ar putea avea atunci șanse mai mari de a supraviețui unei călătorii pe Marte.

Camerele izolate de la Jet Propulsion Laboratory ale lui NASA prezintă cel mai mare risc, deoarece s-au găsit dovezi ale prezenței microbilor cu rezistență mai mare la radiații și medii reci. Dacă acești microbi apar pe Marte, provoacă ceea ce cercetătorii numesc „contaminare proactivă”, atunci când oamenii duc forme de viață de pe o planetă pe alta, în mod intenționat sau neintenționat.

Microbii pot face ravagii atunci când ajung la un nou ecosistem și ar putea fi o amenințare la adresa sănătății unui astronaut. NASA a declarat că a luat măsuri suplimentare de precauție pentru a se asigura că toate probele aduse de pe Marte vor fi izolate în siguranță. Cu toate acestea, oamenii de știință sunt conștienți că ar putea fi necesare teste pentru a se asigura că descoperirile sunt de origine marțiană, nu pământeană.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol