19 aprilie 2024, 16:00

V-ați întrebat vreodată la ce este bună zăpada?

Deja ninge din ce în ce mai puțin, iar în viitor va fi și mai puțină zăpadă. Acolo unde zăpada a fost normalitatea până acum, precipitațiile de iarnă vor cădea sub formă de ploaie.

Consecințele acestei schimbări sunt de anvergură, de la topirea ghețarilor care contribuie la creșterea nivelului mării, până la modificarea tiparelor meteorologice și la efecte profunde asupra agriculturii.

Impactul nu se limitează la mediu. Chiar și bucuriile simple, cum ar fi joaca cu bulgării de zăpadă, pot deveni o raritate, scrie publicația ungară Qubit.

Dincolo de implicațiile practice, atașamentul emoțional față de zăpadă reprezintă un fenomen observat în întreaga lume.

Din punct de vedere istoric, zăpada a avut diferite conotații. În perioada medievală, era adesea asociată cu greutățile și frigul, iar apariția Micii Ere Glaciare a adus o creștere a ninsorilor, afectând negativ viața în zona europeană.

Percepția asupra zăpezii s-a schimbat când aceasta a început să fie prezentată în artă, prin înfățișarea unor scene de iarnă care surprindeau atât provocările, cât și bucuriile anotimpului.

În secolul al XVIII-lea, epoca romantică a marcat o schimbare în reprezentarea zăpezii în artă, subliniind ipostazele amenințătoare și mortale ale acesteia.

Însă Charles Dickens a jucat un rol esențial în modelarea ideii moderne a Crăciunului alb, întărind și mai mult asocierea pozitivă dintre iarnă și zăpadă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol