28 martie 2024, 19:28

“Va exista un moment în care frontul se va prăbuși pur și simplu, așa cum s-a întâmplat în Primul Război Mondial”

Mai are Putin suficiente arme? Cât mai rezistă ucrainenii? Când se va termina totul și mai ales cum? Marcus Keupp, profesor de economie la Academia Militară din cadrul ETH Zurich încearcă să răspundă la aceste întrebări, într-un interviu acordat T-online.

Rusia vrea să cucerească Bahmut, indiferent de pierderi. Aceasta se va răzbuna în curând, spune expertul militar Marcus Keupp. Căci forțele Kremlinului se diminuează rapid. Forțele armate rusești erau de temut, dar puterea lor era mai mult pe hârtie. Acum, valul s-ar putea schimba dramatic în favoarea Ucrainei, spune expertul militar Marcus Keupp. Pentru că, în timp ce de partea rusă penuria devine din ce în ce mai vizibilă, armata ucraineană va conduce în curând în luptă tancuri de luptă occidentale.

Rusia a căzut într-o capcană

Domnule Keupp, orașul ucrainean Bahmut nu are o importanță strategică prea mare. De ce acceptă totuși forțele rusești pierderi enorme pentru capturarea acestuia?

Marcus Keupp: Trupele rusești sunt trimise într-o mașină de tocat carne – fără nicio considerație. Această abordare este extraordinar de stupidă din punct de vedere militar. Dar bătălia pentru Bahmut nu este în primul rând despre atingerea unor obiective militare, ci mai ales despre o luptă pentru putere în cadrul conducerii ruse.

Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, vrea să cucerească Bahmutul cu orice preț, iar ministrului apărării Serghei Șoigu se pare că nu-i displace să-i vadă decimați pe cei de la Wagner…

Exact așa stau lucrurile. Prigojin și Șoigu sunt dușmani. Dar Prigojin este, de asemenea, destul de indiferent față de soarta poporului său. Acești oameni sunt considerați „de prisos”, oricât de cinic ar fi acest lucru.

Dar de ce apără armata ucraineană orașul Bahmut cu atâta tenacitate? Președintele Volodimir Zelenski a subliniat în mod repetat importanța orașului.

Aceasta este întrebarea crucială. Pentru că, în timp ce forțele armate rusești sunt extrem de stupide, ucrainenii o fac extrem de inteligent. Luptele pentru Bahmut imobilizează un număr mare de forțe rusești, soldați care, la rândul lor, lipsesc în alte părți. În acest fel, Ucraina își poate conserva rezervele – și își poate acumula forțe pentru ofensivele din primăvară. În plus, cu cât Zelenski subliniază mai mult „importanța” Bahmut, cu atât Prigojin dorește mai mult și mai repede să îl cucerească. Rusia cade astfel într-o capcană.

Bahmut-ul ne aduce aminte de tranșeele Primului Război Mondial

În calitate de apărători, soldații ucraineni se bucură de unele avantaje în Bahmut.

Așa este. În mod normal, un atacator trebuie să fie mai numeros decât apărătorul cu cel puțin trei la unu. În lupta corp la corp, acest raport trebuie să fie mult mai clar în favoarea atacatorului pentru ca planurile să reușească. Acest lucru se datorează faptului că apărătorii se folosesc de infrastructura urbană: lunetiștii stau la pândă în clădirile înalte, ambuscadele pot fi pregătite pe străzi. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care artileria rusă a făcut anterior un foc atât de puternic asupra orașului Bahmut. Au vrut să tragă asupra orașului pentru a-l pregăti de atac.

În plus, trupele rusești din zona urbană trebuie să se descurce fără sprijinul tancurilor lor…

Tancurile mai mari ar fi rămas rapid blocate pe străzi – și ar fi căzut în curând victime ale apărătorilor. Există tancuri mai mici care sunt mai potrivite pentru lupta în zonele urbane, dar armata rusă pur și simplu nu le are. Bachmut este potrivit pentru Ucraina și dintr-un alt motiv: orașul se află pe o câmpie, iar artileria ucraineană se află pe dealurile din jur.

Și trage în adversarii ruși.

Exact. Trupele rusești sângerează de moarte acolo, nu se poate spune altfel. Sunt pur și simplu carne de tun: până la 600 de oameni pierduți pe zi este o cifră înspăimântătoare. Deși războiul ruso-ucrainean este fundamental diferit de Primul Război Mondial, unele imagini de la Bahmut ne amintesc de războiul său acerb din tranșee, în care mii de soldați au fost sacrificați în luptă pentru câțiva metri.

Asaltul unităților rusești nu mai are de-a face cu rațiunea militară

Acum se vorbește din nou despre capturarea iminentă a orașului Bahmut de către trupele rusești. Cât timp merită, pentru Ucraina, apărat orașul?

Atâta timp cât trupele rusești sunt dispuse să suporte uzura enorm de mare a formațiunilor și a vehiculelor lor mecanizate. În acest moment, pierderile rusești sunt de aproximativ șase ori mai mari decât cele ale Ucrainei. Dacă acest raport se va întoarce în favoarea părții ruse, atunci trupele ucrainene se vor retrage.

Așadar, luptele din jurul Bahmutului ilustrează ce înseamnă în realitate „războiul de uzură”.

Da, situația din Bahmut simbolizează în mod deosebit acest fapt în prezent. O privire asupra cifrelor arată clar acest lucru: pentru a cuceri orașul, conducerea rusă trimite batalioane în față în atacuri frontale contondente, unitățile sunt rapid împușcate. Dacă pierd un batalion în fiecare zi, trebuie să facă rost de înlocuitori. Dar de unde? Așa că se subțiază în alte părți ale frontului. Doar o dată pentru a clasifica zona geografică despre care vorbim: Secțiunea frontului din Bachmut acoperă 20 de kilometri, dar întregul front de la Herson la Harkov are o lungime de peste 1000 km. Asaltul tenace al unităților rusești nu mai are nimic de-a face cu rațiunea militară.

În octombrie, războiul se va încheia probabil

În timp ce Prigojin a ales Bachmut ca țintă a obsesiilor sale, ministrul Apărării, Shoigu, vrea să cucerească cu orice preț Wuhledar, pentru care, de asemenea, se luptă.

Acesta este același caz. Bătălia pentru Wuhledar din luna februarie a acestui an s-a încheiat dezastruos. Conducerea operațiunilor de către Rusia a fost necoordonată și necentrată. Rușii au pierdut aproximativ 130 de sisteme mecanizate. Chiar dacă rușii reușesc să pătrundă, ei vor întâlni doar adâncimea spațiului în care armata ucraineană a creat deja noi poziții defensive. În cazul Bahmut, ar fi vorba chiar de o îndreptare frontală care nu ar afecta poziția ucraineană. Oricum ar fi, înfrângerea Rusiei se profilează deja în mod clar.

Pe ce vă bazați?

În octombrie, războiul se va încheia probabil. Probabil că da. Ajung la această evaluare pe baza unor calcule simple: Dacă adunăm ceea ce avea Rusia în tancuri operaționale și alte vehicule militare înainte de război și punem asta în raport cu uzura. De asemenea, am impresia că rezervele rusești sunt extrem de supraestimate: O mulțime de material provine din anii ’50 și ’60, de exemplu, care arată bine pe hârtie, dar nu are nicio valoare operațională. Desigur, rușii pot repara tancurile vechi, dar atunci trebuie să concureze cu Leopard și Challenger. Din acel moment, ucrainenii au un joc ușor.

Războaiele nu sunt decise de marile bătălii, ci de rezerve și logistică

Așadar, armata rusă rămâne fără material. Fabricile de armament nu produc suficient?

Înainte de război, Rusia era capabilă să producă aproximativ 100 de tancuri de luptă pe an – dar în condiții economice mai bune. Dar, la rata actuală de uzură de cinci tancuri pe zi de luptă, ar trebui să producă 1.500 de tancuri pe an doar pentru a compensa uzura. În plus, tancurile de luptă occidentale vor apărea în curând pe câmpurile de luptă – acest lucru va schimba din nou fundamental situația în favoarea Ucrainei. Tancurile de luptă occidentale le pot doborî pe cele rusești de la distanță. Cu această putere de luptă, ucrainenii vor diviza frontul rusesc. Apoi, va fi destul de dramatic pentru trupele rusești, deoarece armata ucraineană le va ataca sistematic aprovizionarea.

Nu în ultimul rând, corupția din cadrul armatei ruse este o problemă uriașă.

Acest lucru se răzbună acum și amar de vreme. Războaiele nu sunt decise de marile bătălii, ci de rezerve și logistică. Cum pot asigura cea mai bună aprovizionare posibilă pe termen lung a trupelor mele? Aceasta este întrebarea extrem de importantă. Armata Rusiei este destul de “goală”, nu mai este nimic de luat. Granița cu Finlanda, Kaliningrad, chiar și Orientul Îndepărtat au fost golite: tot ceea ce are Rusia în materie de material operațional se află în Ucraina. Va exista un moment în care frontul se va prăbuși pur și simplu, așa cum s-a întâmplat cândva în Primul Război Mondial.

Rusia este un mare sat Potemkin

Iranul aprovizionează Rusia cu drone, ar putea și livrările de arme ale Chinei să asigure un oarecare echilibru? Sau logistica ar fi pur și simplu prea dificilă?

Aici este o problemă. Beijingul ar putea furniza arme prin intermediul Kazahstanului, dar guvernul kazah nu va tolera acest lucru dacă este bine sfătuit. Acest lucru ar lăsa calea ferată transsiberiană ca fiind singura cale ferată posibilă. Vladimir Putin ar avea nevoie de multă răbdare până când îi va fi livrat suficient material de război. Rusia a folosit deja mai mult de 60% din muniția de artilerie, motiv pentru care acum se reține.

Având în vedere această lipsă, există posibilitatea ca armata rusă să dea un asalt final și total asupra unui obiectiv strategic? Atâta timp cât încă mai există vehicule și muniții?

Nu cred că este probabil. Rusia este un mare sat Potemkin care a reușit să păcălească cu succes Occidentul, făcându-l să creadă că este puternic și puternic. Oricine a privit vreodată țara în afara metropolelor strălucitoare de la Moscova și Sankt Petersburg și-a făcut o idee despre acest lucru. Dar puțini politicieni occidentali au mers vreodată acolo.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol