29 noiembrie 2022, 14:17

Va fi acuzat președintele Braziliei de omucidere în masă pentru modul în care a gestionat pandemia?

Jair Bolsonaro, președintele care nu crede în Covid este pe cale să fie acuzat de omucidere în masă pentru modul în care a gestionat pandemia de COVID-19

Conform CNN, un comitet al Congresului brazilian este pregătit să formuleze acuzații de omucidere în masă împotriva președintelui Jair Bolsonaro, în legătură cu modul de gestionare a pandemiei.

CNN Brasil a intrat în posesia unor documente întocmite de Congresul brazilian care îi acuză pe președintele Bolsonaro și alți oficiali guvernamentali că au permis răspândirea coronavirusului în rândul populației cu scopul de a obține „imunitatea de turmă”.

Învinuit pentru moartea a 300.000 de persoane

Peste 600.000 de oameni au murit de COVID-19 în Brazilia – al doilea cel mai mare număr de decese din lume după SUA.

Extrase din document arată că raportul anchetei atribuie administrației Bolsonaro mai mult de jumătate dintre aceste decese și solicită formularea unor acuzații de crimă în masă împotriva președintelui.

De asemenea, în raport se recomandă acuzații penale împotriva altor 69 de persoane printre care s-ar număra trei dintre fiii lui Bolsonaro și numeroși actuali și foști oficiali guvernamentali.

Alte acuzații

Nu sunt primele acuzații cu care se confruntă președintele Braziliei. Bolsonaro a fost denunțat în urmă cu o săptămână la Curtea Penală Internațională pentru crime împotriva umanității, ca find responsabil pentru defrișările  accelerate ale Amazonului. Și nici nu este singura acuză de acest fel. Ultima cerere de deschidere a unei anchete împotriva sa a fost formulată în august anul trecut de Asociația Popoarelor Indigene din Brazilia. Acuzele erau tot de crimă împotriva umanității.

Consecințe

Primul indiciu că Bolsonaro suferă consecințele propriilor sale fapte a fost lesne de observat zilele trecute. Aflat la New York pentru o vizită la Adunarea Generală a ONU, el a trebuit să mănânce în picioare, pe trotuar, întrucât nefiind vaccinat și neavând certificat verde nu avea acces în restaurant.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol