8 iunie 2022, 23:28

Va fi nevoie de revaccinarea persoanelor imunizate? Ce spune Valeriu Gheorghiță

Va fi nevoie de revaccinarea persoanelor imunizate? Este o întrebare care pe toți ne preocupă. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiță, a explicat duminică la Antena 3 că există posibilitatea ca vaccinul anticoronavirus să nu devină un vaccin sezonier care să se repete anual așa cum este in cazul vaccinului antigripal.

Întrebat daca va fi nevoie de revaccinarea persoanelor imunizate, Valeriu Gheorghita a raspuns:

„Nu cred, impactul pandemiei va fi mult diminuat. Toate țările doresc ca în decurs de șase luni să ajungă la un grad de imunizare de 60-70 la sută din populație. Atunci, scade foarte mult posibilitatea ca virusul să facă noi mutații care să scadă din eficacitatea vaccinurilor. Coronavirusul acumulează lunar doua mutații, spre deosebire de virusurile sezoniere care acumulează până la 10-12 mutații”.

El a indicat că momentan coronavirusul are un „rezervor” de persoane la care se poate răspândi și astfel genera mutații, dar pe măsură ce vaccinarea avansează, acest lucru dispare treptat.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că oamenii vor putea renunţa la masca de protecţie când se va ajunge la un grad ridicat de imunizare colectivă.

Medicul a precizat că, la nivel naţional, s-a observat o reducere a incidenţei bolii la persoanele vaccinate în prima etapă, la cele din centrele sociale.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol