13 iunie 2022, 14:40

Vaccin împotriva SIDA, bazat pe tehnologia ARN mesager

Tehnologia ARN mesager își găsește aplicabilitate din ce în ce mai largă în medicină. Ultima invenție, încă în teste, – un vaccin împotriva SIDA.

Un vaccin care utilizează tehnologia ARN mesager, aflată şi în spatele serurilor anti-Covid-19 produse de companiile Pfizer-BioNTech şi Moderna, a furnizat rezultate preliminare promiţătoare împotriva SIDA în cadrul unor teste realizate pe animale.

Vaccinul anti-SIDA a dovedit că are un profil bun de siguranţă atunci când a fost administrat unor macaci, iar riscul de infectare în urma expunerii la virusul HIV a fost redus cu 79%. Noul ser va necesita însă câteva ameliorări înainte de a putea fi testat pe oameni.

„În pofida celor aproape patru decenii de eforturi depuse de comunitatea ştiinţifică globală, un vaccin eficient care să prevină infectarea cu HIV rămâne un obiectiv ce nu a putut fi atins până acum”, a declarat într-un comunicat celebrul specialist american în imunologie Anthony Fauci.

„Acest vaccin experimental cu ARN mesager combină mai multe caracteristici, care ar putea să surmonteze deficienţele altor vaccinuri experimentale anti-HIV, şi reprezintă din acest motiv o abordare promiţătoare”, a adăugat el.

Cercetătorii de la Institutul Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (National Institute of Allergy and Infectious Diseases – NIAID) din Statele Unite au lucrat în colaborare cu cercetători de la Moderna, compania farmaceutică americană care a dezvoltat unul dintre cele mai utilizate vaccinuri împotriva COVID-19.

Noul vaccin anti-SIDA a fost testat mai întâi pe şoareci, apoi pe macaci. Aceştia din urmă au primit mai multe doze de rapel într-o perioadă de un an. În pofida dozelor cu concentraţii mari de ARN mesager, vaccinul a fost bine tolerat, provocând efecte secundare moderate, precum pierderea temporară a apetitului.

Cercetătorii americani notează totuşi că nivelurile de anticorpi produşi erau relativ scăzute şi că un vaccin care necesită injectări multiple ar fi dificil de utilizat în cazul unor populaţii umane, scrie Todayin24.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol