20 iunie 2024, 3:25

Vaccinul împotriva malariei este eficient în proporție de 77%

Echipa Universității Oxford a creat primul vaccin împotriva malariei, care depășește pragul de eficacitate de 75% stabilit de ​​Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Vaccinul, cunoscut sub numele de R21, este eficient în proporție de 77% împotriva malariei, conform rezultatelor preliminare dintr-un studiu clinic de fază 2. Este primul vaccin care a atins obiectivul OMS de a aduce pe piață un vaccin cu o eficacitate de cel puțin 75% până în 2030, împotriva teribilei boli.

Acest vaccin ar putea avea un impact real asupra acestei boli care afectează milioane de copii în fiecare an. Cercetătorii au studiat vaccinul pe 450 de copii din Burkina Faso și au început deja să recruteze participanți pentru un studiu clinic mai mare de fază 3, care va include aproape cinci mii de copii din patru țări africane.

Grupul va colabora cu Serum Institute of India, pentru a fabrica cel puțin 200 de milioane de doze pe an, dacă studiile au succes.

Malaria este cauzată de paraziți răspândiți prin mușcăturile țânțarilor infectați. Deși boala poate fi prevenită și este tratabilă, un vaccin eficient împotriva bolii a fost până acum greu de dezvoltat, parțial din cauza complexității parazitului.

Aproximativ 229 de milioane de cazuri de malarie au existat în întreaga lume în 2019, potrivit OMS. În jur de 400.000 de persoane au murit din cauza acestei boli. Malaria este în topul zece al cauzelor de deces în țările cu venituri mici. Africa este afectată în mod disproporționat de boală, deoarece peste 90% dintre cazuri apar acolo. Copiii reprezintă aproape 70% din decese din cauza malariei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol