5 martie 2024, 16:47

Un vaccin, cu ocazia unei noi epidemii (indiferent de ce tip), ar putea ieși în 100 de zile

Un vaccin împotriva unui nou virus cu potențial pandemic ar putea fi dezvoltat în doar 100 de zile, datorită lucrărilor de bază ale oamenilor de știință britanici.

Cercetătorii de la Universitatea din Oxford analizează cum să adapteze vaccinul creat pentru Covid-19 la o boală necunoscută, pe care ei au numit-o “boala X”.

De asemenea, ei vor examina modul în care pot fi dezvoltate și alte vaccinuri pentru a contracara viitoarele amenințări, scrie Breakingnews.

Proiect

Anunțul vine în contextul în care Coaliția pentru inovații în domeniul pregătirii împotriva epidemiilor (CEPI) a anunțat că le acordă oamenilor de știință de la Oxford până la 80 de milioane de dolari (73 de milioane de euro) pentru acest proiect.

Oamenii de știință vor elabora prototipuri de vaccinuri împotriva virusurilor „cu risc ridicat”, care ar putea provoca o viitoare pandemie, care ar putea fi adaptate rapid în cazul apariției unei noi amenințări.

CEPI a declarat că acest lucru ar „deschide calea pentru dezvoltarea de noi vaccinuri… în doar 100 de zile de la apariția unui virus cu potențial pandemic”.

De asemenea, cercetătorii vor fi însărcinați să lucreze la modalități de accelerare a producției de vaccinuri, astfel încât acestea să poată fi distribuite mai rapid în cazul unei viitoare epidemii.

Angajament revoluționar

Profesorul Andrew Pollard, director al Oxford Vaccine Group și cercetător la Pandemic Sciences Institute, Oxford, a declarat: „Acesta este un angajament revoluționar din partea CEPI pentru a da un impuls care va impulsiona cercetarea esențială de care avem nevoie pentru a fi mai bine pregătiți pentru viitoarele pandemii.

„Bazându-ne pe experiența noastră vastă în dezvoltarea de vaccinuri din ultimii 30 de ani și pe răspunsul de vârf la nivel mondial la Covid-19 cu vaccinul Oxford-AstraZeneca, vom depune eforturi împreună cu CEPI pentru a asigura siguranța generațiilor viitoare împotriva amenințărilor continue din lumea microbiană.”

Dr. Richard Hatchett, director executiv al CEPI, a declarat: „În ceea ce îl privește pe dr: „Prin acest parteneriat, CEPI va beneficia de expertiza echipei de oameni de știință de clasă mondială de la Oxford în domeniul vaccinurilor, precum și de angajamentul ferm al instituției față de accesul echitabil la nivel mondial, în timp ce ne pregătim pentru viitoarele amenințări pandemice.”

Cercetătorii de la Agenția de Securitate Sanitară din Marea Britanie au început deja să lucreze la dezvoltarea de vaccinuri împotriva “bolii X”.

Lucrările sunt în curs de desfășurare la laboratorul de înaltă securitate Porton Down din Wiltshire.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol