27 septembrie 2021, 7:55

Vaccinarea obligatorie pentru toată lumea? Grecia face primii pași

Acum o lună Grecia raporta 200-400 cazuri pe zi și totul părea că merge bine. Acum cifrele au crescut de opt până la 12 ori. S-au raportat în ultimele zile circa 2.500-3.000 de cazuri. Incidența crescută a făcut ca Grecia să fie trecută pe Lista Galbenă (a României) și este doar o chestiune de zile ca incidcența să depășească 3.0 și Grecia să ajungă pe Lista Roșie.

În aceste condiții, guvernul conservator al Greciei condus de premierul Kyriakos Mitsotakis a deschis ușa pentru impunerea vaccinării anti-Covid obligatorii după ce a permis Ministerului Sănătății să extindă lista categoriilor profesionale care pot fi vizate de măsură, relatează Euractiv.

Noile puteri acordate Ministerului Sănătății au fost introduse în ultimul moment într-un proiect de lege, luând prin surprindere partidele de opoziție.

Consecințe dure

Autoritățile de la Atena au impus până acum vaccinarea obligatorie pentru angajații sanitari și pentru cei din azilurile de îngrijire a bătrânilor.

Dacă un angajat din sistemul medical refuză să se vaccineze acesta va fi suspendat temporar și în cele din urmă înlocuit.

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor, 61,1% din populația totală a Greciei a fost vaccinată cu o primă doză a unui vaccin anti-Covid și 51,7% a fost imunizată în regim complet.

Acțiunea guvernului lui Mitsotakis a fost criticată de Syriza, principalul partid de opoziție, care acuză  Executivul de adoptarea unei abordări de „pedepsire” a persoanelor care nu s-au vaccinat fără a se consulta în prealabil cu celelalte formațiuni politice.

Opoziția cere în schimb o mai bună informare a cetățenilor cu privire la vaccinuri pentru a-i convinge pe oameni să se imunizeze împotriva coronavirusului.

Guvernul a anunţat până acum măsuri de încurajare a vaccinării anti-Covid, constând în cecuri-cadou în valoare de 150 de euro destinate tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani, cu speranţa de a vaccina 70% din populaţie până în toamnă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.