20 iunie 2024, 1:42

Se apropie Valentine’s Day, se întețesc și înșelătoriile romantice online

Specialiştii de la compania Kaspersky raportează o intensificare a atacurilor digitale, prin care sunt colectate şi expuse public date personale ale utilizatorilor ce accesează aplicaţii şi site-uri de dating online (doxing). Compania încurajează utilizatorii aplicaţiilor şi site-urilor de dating online să-şi protejeze datele şi să-şi asigure confidenţialitatea digitală”, se arată într-o analiză publicată miercuri.

Un studiu Kaspersky relevă faptul că primele cele mai populare cinci aplicaţii de dating şi-au îmbunătăţit protocoalele de criptare şi au început să acorde mai multă atenţie confidenţialităţii utilizatorilor. Astfel, pentru a păstra datele în siguranţă, administratorii acestor aplicaţii au introdus versiuni plătite, care permit utilizatorilor să-şi specifice manual locaţia sau să estompeze fotografiile, de exemplu.

Datele stocate pe profilurile aplicaţiei de dating sunt extrem de sensibile şi foarte dorite de escroci. Acest lucru a făcut ca interesul de a proteja asemenea informaţii personale să fie mai puternic şi, ca urmare a acestui lucru, aplicaţiile de dating au devenit mai sigure”, susţin experţii în securitate cibernetică.

Schema implică e-mailuri care includ un link către o pagină de phishing ce imită un profil de pe un site de dating şi le cere oamenilor să completeze un formular cu preferinţele lor personale legate de un viitor partener. În cele din urmă, utilizatorului i se cere să-şi adauge informaţiile bancare. Astfel, victima ajunge să piardă date şi bani şi nici nu are şansa de a cunoaşte oameni noi.

Foto: „Eliciting Information” de CREST Research, Flickr, CC BY-NC-SA 2.0


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol