26 octombrie 2021, 20:23

Valul 4. Cât durează, cînd va fi atins vîrful. Ce crede epidemiologul Emilian Popovici

Întrebarea este pe buzele tuturor – cât mai ține? Cât mai crește? Când vor scădea numărul de cazuri? Încearcă să răspundă epidemiologul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Cât va mai dura în România valul 4?

Valul 4 va dura aproximativ 4 luni și ar urma să se stingă, cel mai probabil, abia la finalul acestui an – începutul anului viitor, declară Emilian Popovici, într-un interviu acordat HotNews.ro.

„4 luni de zile estimez durata valului care se va autolimita prin numărul mare de infecții pe care îl va genera. Problema este cum se gestionează situația până la acel moment. După cum se poate vedea, numărul de persoane infectate este foarte mare. Numărul acesta foarte mare – și pe fondul măsurilor mai relaxate care au fost și care au dat avânt variantei Delta – va duce la un moment dat, dacă va continua, la epuizarea receptivilor, adică a persoanelor care pot fi infectate de această variantă a virusului. Și atunci, valul se va autolimita prin numărul mare de infectări.”

Și mai multe îmbolnăviri?

Situația este cu atât mai gravă cu cât România nu a ajuns încă în vârful valului 4, iar numărul de îmbolnăviri este în creștere în acest moment: „Iar creșterea va continua, din păcate. Noi suntem pe creștere din luna iunie, atunci a început toată această nebunie cu varianta Delta. Practic, suntem de două luni de zile la un număr bazal de reproducere de 1,2 și peste 1,2. De ce acest lucru este important? Acest număr arată câte persoane infectează o persoană care a fost infectată. Dacă numărul este peste 1 înseamnă că epidemia este în creștere, dacă este sub 1 înseamnă că epidemia este în scădere. Dacă acest număr se menține mai mult de două săptămâni la valori de 1,1 sau peste 1,1, riști să ajungi într-o transmitere exponențială a bolii – îți crește numărul de infecții pe zi, greu de spus cât, dar mult”, explică medicul epidemiolog.

A fost atins vârful?

Vârful valului 4 nu a fost încă atins, în ciuda faptului că am ajuns la un record zilnic de aproape 17.000 de noi îmbolnăviri. Ar putea fi atins abia în a doua jumătate a lunii octombrie sau la finalul ei, iar până atunci creșterea va continua.

Cum vede medicul epidemiolog evoluția în următoarea perioadă? Valul va continua să crească, iar la un moment dat se va ajunge la vârful numărului de cazuri, care se va prelungi într-un platou. Vârful valului 4 va fi atins, cel mai probabil, în a doua jumătate – finalul lunii octombrie. Iar de acolo începe platoul – numărul de cazuri zilnice, ajunse la vârful valului, se stabilizează o perioadă, după care este așteptată scăderea.

Cât va dura acest platou? Nimeni nu poate ști cu exactitate, deoarece depinde foarte mult și de măsurile și restricțiile ce vor fi aplicate în acel moment și de respectarea lor.

Poate apărea o “tulpină românească”?

Sunt șanse ca o nouă variantă a virusului, după modelul celei britanice, indiene sau braziliene, să apară chiar în țara noastră, în urma unei mutații, având în vedere transmiterea accelerată? Emilian Popovici spune că, în orice loc unde evoluția infecției este cu număr mare de îmbolnăviri, cu cât sunt mai multe îmbolnăviri, cu atât riscul de a se genera mutații și noi variante este mai mare.

„Ceea ce nu înseamnă că mâine va apărea o nouă variantă în România, dar nici nu este exclus ca ea să apară. Este posibil, teoretic, peste tot unde este un număr mare de infecții, el să infecteze mult, să infecteze mult, iar la un moment dat, la una dintre persoanele infectate, poate să apară o mutație și o variantă nouă.”

Se fac suficiente teste?

Probabil, nu.

Cert este că în acest moment numărul de persoane infectate este foarte mare, chiar dacă cifrele oficiale au șanse mari să fie departe de adevăr. Un adevăr și mai sumbru: „O altă discuție este că noi testăm cu teste rapide, care au un nivel de fidelitate mai scăzut, plus că nu facem nici multe, avem un număr destul de limitat de teste. Gândiți-vă că dacă am dubla numărul de teste, am avea probabil un număr dublu de persoane infectate”, subliniază epidemiologul Emilian Popovici.

Ce e de făcut?

Singurele soluții sunt cele deja cunoscute: vaccinare, mască, distanțare și igienă

Soluțiile pentru a trece cu bine peste valul 4 sunt cele deja cunoscute, spune Emilian Popovici: vaccinarea cu două doze, după 6 luni a 3-a doză, care întărește protecția, plus respectarea măsurilor de protecție.

„Dacă porți mască, dacă respecți distanțarea, dacă respecți igiena mâinilor și ești și vaccinat, ce să mai facă virusul acesta? Moare de ciudă, nu îți mai poate face nimic”, subliniază medicul epidemiolog.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.