29 martie 2024, 11:31

Vampirii: știința din spatele mitului

Există povești cu vampiri de secole, iar unele sunt mai înfricoșătoare ca altele. În cele mai multe povești, vampirii sunt înfățișați ca fiind persoane decedate, cu pielea albă, alergici la lumină și iubitori de sânge. Acest mit ar putea avea totuși o bază în știință.

Majoritatea culturilor au povești asemănătoare cu cele ale vampirilor. În China de exemplu există povestea unor spirite malefice care îți fură sufletul, iar în India există povești legate de morți care se trezesc și umblă în toiul nopții. Cu toate acestea, legendele ar fi putut apărea dintr-o înțelegere greșită a felului în care se răspândesc anumite boli. Spre exemplu în timpul ciumei negre, oamenii încercau să descopere modul în care boala se răspândea și de ce erau lovite persoane într-un mod aparent aleator.

sursa: evz.ro

Totuși, în legătură cu mitul legat de vampiri, oamenii de știință cred că are legătură cu o anumită boală sau un anumit set de simptome. Porfiria este de exemplu o boală care se caracterizează prin acumularea în țesuturi a unor substanțe rezultate din sinteza hemului (fracțiunea neproteică a hemoglobinei), cauzând o sensibilitate a pielii față de lumina solară. Astăzi există tratament pentru această boală, dar în Evul Mediu, boala nu era cunoscută foarte bine, iar oamenii puteau inventa tot felul de povești legate de ea. De asemenea, aceasta este o boală ereditară și de aici este posibil să fi apărut ideea că vampirii puteau infecta alte persoane, transformându-le și pe ele.

sursa: latimesblogs.latimes.com

O altă boală care ar putea avea legătură cu mitul vampirilor este pelagra. Aceasta este cauzată de o deficiență de vitamina B3 și triptofan, un aminoacid esențial. Simptomele acestei boli seamănă cu cele ale porfiriei: oamenii devin sensibili la lumină, piele li se albește, iar gură devine roșie. Boala mai cauzează și insomnie, lucru care poate explica de ce în povești vampirii nu dorm prea mult.

Din fericire, astăzi ambele boli sunt tratabile și acum știm că nu e nimic misterios în legătură cu persoanele care sufere de aceste afecțiuni.

 

[Sursă imagine: inverse.com]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol