4 octombrie 2022, 22:31

Varianta Delta, sperietoarea momentului. Din SUA vin numai vești proaste pentru străini

Frontierele Statelor Unite rămân în continuare închise pentru călătorii internaţionali, indiferent dacă sunt vaccinaţi sau nu. Anunțul a fost făcut de Casa Albă, invocând răspândirea rapidă a variantei Delta a coronavirusului, o decizie luată în pofida apelurilor la reciprocitate în special ale europenilor.

”Menţinem în acest stadiu restricţiile existente pentru călătorii”, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, justificând această decizie în special prin propagarea rapidă a variantei Delta în Statele Unite şi în străinătate, relatează France 24.

În timp ce ţările Uniunii Europene au decis să-şi redeschidă frontierele pentru americani, cu condiţia să fie vaccinaţi împotriva COVID-19 sau să prezinte un test negativ, călătorii din spaţiul Schengen sau Marea Britanie nu mai pot intra în Statele Unite din martie 2020.

Această închidere a frontierelor este viu criticată de către profesioniştii din turism din Europa, dar şi de către patronatul american.

Canada a anunţat la rândul său, tot fără reciprocitate, că din 9 august îşi redeschide frontiera pentru cetăţenii şi rezidenţii permanenţi din SUA complet vaccinaţi.

Washingtonul anunţase la începutul lunii iunie constituirea de grupuri de lucru cu Canada, Mexic, Uniunea Europeană şi Marea Britanie pentru a discuta problema călătoriilor internaţionale, lăsând să se spere într-o relaxare a restricţiilor.

Nu doar că aceasta nu se va întâmpla, dar Statele Unite îşi înmulţesc avertismentele către cetăţenii lor tentaţi să călătorească în străinătate.

După ce acum o săptămână Centrul de Prevenire şi Combatere a Bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate publică din SUA, le-a recomandat americanilor să evite Marea Britanie, luni a adăugat, printre altele, Portugalia şi Spania pe lista destinaţiilor de evitat.

Pentru aceste ţări de nivel 4, cel mai ridicat de alertă sanitară, Statele Unite le recomandă călătorilor să fie complet vaccinaţi înainte de plecare, avertizându-i că, chiar şi aşa, se supun unui risc.

Mai mult decât atât, același Centru de Prevenire și Combatere a Bolilor (CDC), revizuind o decizie luată acum doar două luni, a anunțat marți că persoanele vaccinate contra noului coronavirus ar trebui să poarte din nou măști în spațiile publice interioare în regiunile din țară în care virusul este într-o răspândire puternică.

Autoritățile recomandă purtarea măștii pentru toți profesorii, personalul, elevii și vizitatorii din școli, indiferent de statutul vaccinal al fiecăruia, dar și de transmiterea comunitară a virusului, potrivit New York Times.

CDC este pentru o reluare a cursurilor cu prezența fizică a elevilor în școli, dar cu precauții suplimentare.

”Varianta Delta arată zilnic cât de mult dorește să ne păcălească”, a spus dr. Rochelle Walensky, directoare a CDC.

Datele culese din mai multe state arată că varianta se comportă diferit de versiunile precedente ale coronavirusului, a mai spus aceasta. ”Aceste noi informații sunt îngrijorătoare și merită din păcate să facem un update la recomandările noastre”, a spus șefa CDC.

Nici din Marea Britanie nu vin vești mai bune.

Tot mai mulți tineri cu coronavirus sunt internați în spitalele din Marea Britanie, inclusiv la Terapie Intensivă, spun doctorii care aproape îi imploră pe aceștia să se vaccineze ca să nu ”sufere inutil”.

După primul weekend în care majoritatea restricțiilor anti-Covid au fost ridicate în Marea Britanie, presa vuiește de imagini cu cluburile de noapte supraaglomerate, pline de tineri fără măști și fără distanțare socială, relatează The Guardian.

Medicii trag un semnal de alarmă și reamintesc că și tinerii trebuie să se protejeze, chiar dacă rata de infectare scade în fiecare zi.

Marea Britanie avea 29.173 de cazuri noi duminică, în scădere de la valoarea de 48.161 de cazuri cu o săptămână înainte.

Dar NHS (Sistemul Național de Sănătate din Marea Britanie – n.red.) afirmă că o treime dintre cei cu vârste între 18 și 29 de ani încă nu s-au vaccinat nici măcar cu o doză, reprezentând aproximativ unul din zece adulți.

Chiar dacă riscul de deces de Covid este mult mai mic în cazul acestora, doctorii susțin că starea tot mai multor tineri spitalizați se agravează sever.

Pacienții sunt ”din ce în ce mai tineri”, spune dr. Samantha Batt-Rawden, de la o unitate de Terapie Intensivă.

”Majoritatea celor care ajung la ATI sunt nevaccinați, iar unii vor muri. Este sfâșietor să-i privim cum suferă inutil știind că totul ar putea fi prevenit prin vaccinare.

Vedem pacienți de 30 sau chiar 20 de ani, în formă și fără alte probleme medicale. Ca medic ATI vă implor să vă vaccinați. Vă rog nu lăsați decizia de a nu vă vaccina să devină cea mai mare greșeală a vieții voastre”, spune ea.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol