7 iunie 2022, 16:02

Variantei Omicron îi plac bărbații sub 40 de ani. Au apărut primele imagini, care arată mai multe mutații decât la Delta

Persoanele din Africa de Sud care au contractat tulpina Omicron de coronavirus nu au dezvoltat forme grave ale bolii, a declarat pentru BBC medicul Angelique Coetzee, care conduce Asociaţia Medicală din Africa de Sud (SAMA), relatează duminică dpa.

Până acum, cazurile depistate în Africa de Sud nu sunt grave, a afirmat Angelique Coetzee.

Cu toate acestea, cercetările privind noua variantă de coronavirus, detectată pentru prima dată în Africa de Sud, sunt încă într-un stadiu foarte incipient, a mai spus ea, adăugând că doar 24% din populaţia ţării este complet vaccinată.

Simptomele. Mai mult la persoane tinere

„Cei mai mulţi pacienţi se plâng de dureri în corp şi de oboseală, oboseală extremă şi acest lucru se întâmplă la persoane tinere, nu la persoanele în vârstă”, a mai spus ea.

Aceştia au fost pacienţi care nu au fost internaţi direct în spital, a precizat Coetzee.

Cu toate acestea, medicul sud-african şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu efectele pe care noua variantă ar putea să o aibă asupra persoanelor în vârstă cu afecţiuni preexistente, precum boli de inimă sau diabetul.

Simptomele noii variante de COVID-19 sunt neobişnuite, însă uşoare, a mai spus Coetzee, adăugând că ea a fost prima care a alertat cu privire la posibilitatea unei noi variante după ce la cabinetul ei din Pretoria s-au prezentat, la începutul lunii noiembrie, pacienţi cu simptome neobişnuite de coronavirus care s-au plâns de oboseală severă.

Coetzee a fost primul medic sud-african care a alertat autorităţile în legătură cu pacienţi care au contractat o nouă variantă de COVID-19, pe 18 noiembrie.

Un medic sud-african care a consultat pacienţi infectaţi cu varianta Omicron susţine că aceştia aveau simptome uşoare, dar majoritatea erau bărbaţi sub 40 de ani şi aproape jumătate dintre ei erau vaccinaţi.

Varianta Omicron a fost clasificată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept o „variantă îngrijorătoare”, care are un potenţial de reinfectare mai mare decât al celorlalte variante.

Se răspândește în lumea întreagă

Varianta Omicron se răspândeşte deja în lumea întreagă şi provoacă îngrijorare întrucât prezintă mutaţii multiple şi pare a fi chiar mai contagioasă decât celelalte variante ale coronavirusului SARS-CoV-2, inclusiv Delta, varianta dominantă în prezent şi deja foarte contagioasă.

Germania şi Marea Britanie au confirmat fiecare duminică al treilea caz de infectare cu noua variantă, toate fiind legate de călătorii în Africa de Sud.

Mai multe state europene au deja confirmate cazuri de infectare cu varianta Omicron, printr acestea fiind Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Italia, Danemarca şi Cehia, mai scrie AFP, citată de Agerpres. Cele mai multe sunt în Olanda, 13 cazuri în rândul a 61 de pasageri testaţi pozitiv pe aeroportul din Amsterdam, după ce au sosit vineri cu două avioane din Africa de Sud. Împreună, aeronavele aveau la bord peste 600 de pasageri. Autorităţile sanitare olandeze încearcă acum să găsească şi să testeze circa 5.000 de alte persoane care au venit în ultima săptămână din ţări din zona Africii Australe.

Duminică, Marocul a anunţat că începând de la miezul nopţii suspendă toate zborurile internaţionale timp de cel puţin două săptămâni, pentru a se proteja de varianta Omicron a coronavirusului, transmite agenţia EFE.

Comitetul interministerial marocan însărcinat cu coordonarea măsurilor anti-COVID-19 a precizat că această decizie a fost luată pentru ”a prezerva succesele obţinute de Maroc în lupta împotriva pandemiei şi a proteja sănătatea cetăţenilor”.

Comisia Europeană cere populației măsuri de precauție

Comisia Europeană cere populaţiei să-şi ia măsuri de precauţie pentru a le oferi timp cercetătorilor să investigheze noua tulpină sud-africană a coronavirusului. „O cursă contracronometru a început pentru analizarea variantei Omicron”, a declarat, duminică, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

”Trebuie să câştigăm timp”, a subliniat şefa Comisiei Europene, care le-a adresat cetăţenilor europeni un mesaj în care le cere să se vaccineze, să poarte masca şi să respecte distanţarea necesară pentru a preveni infectarea.

Ea a amintit că în contractul semnat de Comisia Europeană cu grupul farmaceutic Pfizer-BioNTech pentru achiziţia în total a 1,8 miliarde de doze de vaccin există o clauză referitoare la situaţia apariţiei unei variante a coronavirusului care ocoleşte vaccinul existent în prezent. Conform acestei clauze, Pfizer-BioNTech trebuie să-şi adapteze vaccinul într-un termen de 100 de zile.

Are mai multe mutații decât varianta Delta

Varianta Omicron a Covid-19 are mult mai multe mutații decât varianta Delta, potrivit unei prime „imagini” a acestei noi variante detectată inițial în Africa de Sud, realizată și publicată de prestigiosul spital Bambino Gesù din Roma, relatează AFP.

Pe această „imagine” tridimensională, care arată ca o hartă, „se vede clar că varianta Omicron prezintă mult mai multe mutații decât varianta Delta (care prezintă deja ea însăși un număr mare de mutații), concentrate mai ales într-o singură – zona proteinei care interacționează cu celulele umane”, a spus echipa de cercetători într-un comunicat duminică.

„Asta nu înseamnă automat că aceste variații sunt mai periculoase, ci pur și simplu că virusul s-a adaptat în continuare la specia umană prin generarea unei alte variante”, precizează cercetătorii.

„Alte studii ne vor spune dacă această adaptare este neutră, mai puțin periculoasă sau mai periculoasă”.

Echipa de cercetare Bambino Gesù s-a concentrat în studiul său pe căutarea mutațiilor în „structura tridimensională a proteinei spike”, a spus Claudia Alteri, profesor de microbiologie clinică la Universitatea de Stat din Milano și cercetător la spitalul Bambino Gesù din Roma, pentru AFP.

Imaginea a fost produsă „pornind de la studiul secvențelor acestei noi variante puse la dispoziția comunității științifice”, provenind în principal „din Bostwana, Africa de Sud și Hong Kong”.

„Această imagine, care reprezintă o hartă a tuturor variațiilor, descrie mutațiile lui Omicron, dar nu îi definește rolul”, subliniază ea.

„Acum va fi important să se definească, prin experimente de laborator, dacă combinația acestor mutații poate avea un impact asupra transmiterii sau asupra eficacității vaccinurilor, de exemplu”, conchide ea.

Reuniune de urgență a miniștrilor Sănătății din G7

Guvernul britanic, care deţine preşedinţia rotativă a G7 (grupul principalelor şapte economii ale lumii), a anunţat duminică seară convocarea unei reuniuni de urgenţă a miniştrilor Sănătăţii din ţările ce formează acest grup, pentru a discuta despre noua variantă Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, transmite AFP.

Aşadar, miniştrii Sănătăţii din Marea Britanie, SUA, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia se vor întâlni ”luni, 29 noiembrie, pentru a discuta despre evoluţia situaţiei legate de Omicron”, în cadrul unei ”reuniuni de urgenţă”, a precizat Ministerul Sănătăţii britanic.

Testele PCR sunt în continuare eficiente în detectarea noii variante, dar testele rapide…

Testele PCR sunt în continuare eficiente în detectarea noii variante Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 şi sunt în desfăşurare investigaţii pentru a determina dacă această variantă are vreun impact asupra celorlalte tipuri de teste, în special testele antigen rapide, a anunţat duminică într-un comunicat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit AFP.

Datele preliminare sugerează că varianta Omicron prezintă ”un risc sporit de reinfectare” comparativ cu celelalte variante, inclusiv Delta, varianta de coronavirus dominantă în prezent şi cunoscută ca fiind foarte contagioasă, mai multe informaţii despre noua variantă (contagiozitate, severitatea bolii, rezistenţa la vaccin, etc.) urmând să fie disponibile în zilele şi săptămânile următoare, a mai anunţat OMS.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol