26 septembrie 2023, 21:34

Vârsta de pensionare crește eșalonat până la 65 de ani pentru toate categoriile, inclusiv militari

Vârsta de pensionare crește eșalonat până la 65 de ani pentru toate categoriile, inclusiv militari. Iar pensiile magistraților vor fi recalculate și plafonate. Coaliția de guvernare a bătut palma pe o serie de reforme în domeniul pensiilor speciale care au fost anunțate de premierul Nicolae Ciucă. O parte vor fi promovate prin amendamente la proiectul aflat în dezbatere la Senat, altele prin legi separate, inițiate de guvern.

Premierul Nicolae Ciucă anunţă amendamentele asumate de coaliţie la proiectul de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, arătând că modificarea acestuia este necesară pentru ca România să poată beneficia în continuare de banii din PNRR.

„Pensia fiecărui cetăţean trebuie să reflecte importanţa muncii sale de o viaţă şi contribuţia la sistemul public. Modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, este necesară pentru ca România să poată beneficia în continuare de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR. Printr-o serie de amendamente pe care coaliţia de guvernare şi le asumă, corectăm aceste inechităţi şi introducem reformele asupra cărora ne-am angajat pentru ca România să beneficieze de fondurile europene disponibile prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a scris luni Nicolae Ciucă, pe Facebook.

Premierul precizează că se corelează vârsta standard de pensionare cu sistemul public de pensii pentru a elimina excepţiile.

„Pentru diplomaţi şi personalul auxiliar din instanţele judecătoreşti vârsta standard de pensionare va creşte la 65 de ani. Acelaşi principiu se va aplica personalului militar, în mod etapizat, până în 2035. De asemenea, se majorează eşalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariaţi – diplomaţi, funcţionari parlamentari, angajaţii Curţii de Conturi”, menţionează Nicolae Ciucă.

El indică şi faptul că se reduce numărul beneficiarilor pensiilor de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, angajaţilor încadraţi pe funcţii de execuţie specific în cadrul misiunilor diplomatice. Nicolae Ciucă spune că veniturile din pensie trebuie să fie proporţionale contribuţiei la sistemul public şi nicio pensie de serviciu nu va depăşi venitul obţinut în perioada de activitate.

„Se propune Parlamentului modificarea bazei de calcul pentru alinierea la sistemul public, începând cu anul viitor. Dacă în prezent erau avute în vedere veniturile din ultimele 12 luni, această perioadă va creşte eşalonat la 300 de luni”, precizează premierul.

Nicolae Ciucă arată că prin aceste amendamente se reajustează procentul aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari.

„Pentru pensiile aflate în plată, se are în vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi excede aplicării principiului contributivităţii. Sunt prevăzute unele corelări pentru a respecta principiul contributivităţii, esenţial în legea pensiilor publice”, anunţă prim-ministrul.

Premierul indică faptul că printr-o altă propunere se elimină mecanismul de actualizare a pensiilor magistraţilor odată cu creşterea indemnizaţiilor brute lunare ale judecătorilor şi procurorilor aflaţi în activitate. În plus, el arată că se va iniţia la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistraţi, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017. De asemenea, se va reveni cu o iniţiativă privind recalcularea pensiilor magistraţilor, aflate în plată, pentru a elimina inechităţile generate de diferenţele de venituri.

„Aceste amendamente vin în urma discuţiilor purtate de ministrul Muncii la Bruxelles. Alături de Legea Pensiilor şi Legea Salarizării, completăm astfel pachetul de reforme pe care România trebuie să şi-l asume în acest an prin PNRR, oferind sustenabilitate şi echitate sistemului public de salarii şi pensii”, mai arată Nicolae Ciucă.

Vârsta de pensionare va crește până în 2035 pentru toate categoriile profesionale: se vor alinia astfel și pensiile speciale sau de serviciu cu sistemul public. Se modifică și baza de calcul a pensiilor de serviciu.

Tot eșalonat, începând de anul viitor, va crește de la media veniturilor pe 12 luni, la o medie pe 300 de luni. Se reajustează și procentul din baza de calcul: de la 80% la 65%. Această măsură nu se aplică însă magistraților, care sunt protejați de mai multe decizii ale Curții Constituționale.

Apar modificări și pentru pensiile speciale aflate deja în plată: componenta necontributivă care depășește salariul mediu brut pe economie, adică 6700 de lei, se va impozita cu 30%.

Mai multe categorii de personal nu vor mai beneficia de pensie de serviciu: este vorba de așa numitul personal asimilat din diverse instituții din justiție și diplomație.

Pentru magistrați, guvernul va elabora alte două legi separate: una prin care pensiile vor fi recalculate, pentru a elimina situațiile în care magistrații pensionați câștigă mai mult decât cei aflați în activitate și alta prin care pensiile vor fi plafonate la venitul net aferent bazei de calcul.

Potrivit premierului Nicolae Ciucă, modificările legislative au fost discutate de ministrul Muncii cu reprezentanții Comisiei Europene și sunt necesare pentru ca România să beneficieze de 30 de miliarde euro alocate prin PNRR. Șeful guvernului susține că propunerile au fost convenite în coaliție și respectă deciziile Curții Constituționale.

CATEGORII ELIMINATE

– personalul de specialitate asimilat judecătorilor şi procurorilor

– personalul încadrat pe funcții de execuție în cadrul misiunilor diplomatice

– personalul asimilat funcționarilor publici parlamentari

CREŞTEREA VÂRSTEI DE PENSIONARE

– până la 65 de ani pentru militari, diplomaţi, personal auxiliar din instanţe

– se va face eşalonat, până în 2035

MODIFICAREA BAZEI DE CALCUL

de la 12 luni la 300 de luni, începând din 2024, eşalonat

SUPRAIMPOZITARE

30% pentru componenta necontributivă din pensie care depășește salariul mediu brut pe economie

PENSIILE MAGISTRAŢILOR

– nu vor mai fi actualizate odată cu creşterea salariilor magistraţilor aflaţi în activitate, ca în prezent

– recalcularea pensiilor în plată, pentru eliminarea inechităţilor faţă de cei aflaţi în activitate

– plafonarea pensiilor în plată la venitul net aferent bazei de calcul

REAJUSTAREA PROCENTULUI DIN BAZA DE CALCUL

– de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari

– excepţie magistraţii, protejaţi de deciziile CCR


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol