24 aprilie 2024, 21:13

Vârsta, handicap în găsirea unui loc de muncă în România (STUDIU)

Discriminarea pe criterii de vârstă este o realitate în România: dacă, în 2019, 59% dintre persoanele de peste 45 de ani considerau dificilă găsirea unui loc de muncă, în 2020, 46% dintre refuzurile de angajare pe criteriul vârstei se referă la populaţia cuprinsă în intervalul 45-54 ani. Vârsta îngreunează găsirea unui loc de muncă mai mult pentru femei (63%) decât pentru bărbaţi (37%), reiese din studiul „Piaţa forţei de muncă în 2020”, efectuat de Kondiment, partener Angajez 45+, în iulie 2020.

Există beneficii reale pe care le pot oferi angajaţii seniori companiilor precum:

  • capacitate de rezolvare a problemelor;
  • viziune;
  • cunoştinţe;
  • capacitate de creştere şi învăţare;
  • mentorat;
  • competenţe digitale.

 

Raportul mai analizează şi efectele continuării tendințelor, din care se remarcă diversitatea şi incluziunea. Anul 2020 a cunoscut cea mai semnificativă schimbare culturală din ultimii ani în ceea ce priveşte diversitatea şi incluziunea, care trebuie să devină obligatorii pe agenda celor care recrutează personal.

„Angajez 45+” a fost lansat în toamna anului 2018, la iniţiativa cofondatoarelor Rodica Obancea (master Certified Coach & Co-Founder Great HRs, Viitorul Meu) şi Alina Anghel (Owner The Basics Agency & Co-Founder Great HRs, Restart Camp, MMI Romania), ca un manifest de combatere a crizei forţei de muncă şi a discriminării pe criterii de vârstă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol