24 martie 2024, 18:03

Cea mai veche hartă a unui teritoriu din Europa, descoperită pe o placă gravată în Franța

Placa a fost descoperită în 1900, în Saint-Bélec din Finistère, Franța, dar abia astăzi își dezvăluie secretele. Este într-adevăr cea mai veche hartă a unui teritoriu din Europa, potrivit unui studiu publicat în Buletinul societății preistorice franceze. Este o hartă care reprezintă un teritoriu de la începutul epocii bronzului (2150-1600 î.Hr.) și care corespunde unei părți din Munții Negri.

Descoperită în 1900 și uitată timp de un secol, această placă a fost recent redescoperită la Muzeul Național de Arheologie. Din 2017, a început să fie studiată topografia acestei plăci de șist de origine locală, care are 2,20 metri lungime și 1,53 metri lățime și cântărește o tonă.

„Dacă am reuși să descifrăm ce înseamnă aceste simboluri, am avea legenda hărții”, subliniază cercetătorul Yvan Pailler.

Cupe rotunde și ovale, linii drepte și curbate, pătrate, cercuri, ovale, modele în formă de pară, tiparele sunt numeroase pe această placă reprezentând un teritoriu de aproximativ 30 de kilometri lungime și 21 lățime și care poate reprezenta teritoriul unei entități politice.

„Vedem pe această placă o încurcătură de gravuri care, la prima vedere, par complet ermetice pentru ochiul uman și pentru înțelegerea umană. Chiar trebuie să ne alocăm timp pentru a începe să vedem o organizare și o structurare reală a acestor tipare”, continuă cercetătorul.

Este cea mai veche hartă a unui teritoriu din Europa; mai există planuri sau hărți ale satelor sau taberelor mai vechi, dar fără teritorii.

Foto: Prospect / Arhivele departamentele din  Finistère / AFP


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol