Deși noile generații sunt obișnuite cu un alt stil de a-și petrece vacanțele – ori în luxul oferit de Mamaia ori în de dimineață până seara pe plavă în Vama Veche – tinerii din perioada comunistă aveau alte preferințe atunci când vine vorba de stațiuni.
În perioada regimului lui Nicolae Ceaușescu, preferințele în materie de vacanțe se limitau la spațiul României. Astfel, în perioada concediilor de vară, băile termale, stațiunile montane, dar mai ales litoralul deveneau extrem de aglomerate. Mărturie ale acelei perioade stau nenumăratele fotografii sau așa numitele „vederi”, care oferă detalii despre vacanțele românilor din acea perioadă.
Băile Herculane, prima stațiune balneară din România
Aceasta a fost construită la începutul secolului al II-lea, în perioada împăratului Traian. Este cunoscută pentru apele sale termale, care au fost încă de atunci tratament pentru o sumedenie de afecțiuni, precum boli ale aparatului locomotor, boli ale aparatului respirator, afecţiuni ginecologice şi altele, meționează Adevărul.ro.
În jurul anilor ’7, stațiunea de pe Valea Cernei, aflată la doar 15 kilometri de Dunăre, s-a transformat într-un loc dedicat turismului de masă. Tot în această perioadă fiind construite și marile complexe hoteliere ale destinației: Afrodita, Diana, Hercules, Roman, Minerva şi Grota Haiducilor.
Mamaia – cea mai vizitată stațiune de pe litoral
Mamaia a fost și va rămâne cea mai apreciată stațiune de pe litorarul românesc. În perioada comunistă, aceasta era una dintre destinațiile la mare căutare atât în râmdul românilor, cât și al străinilor. Din anii ’80, Mamaia a devenit un loc de vacanțe renumit în toate țările socialiste, dar a atras și un număr mare de occidentali. Adevărul.ro.
Staţiunea Sovata şi izvoarele sale miraculoase
Stațiunea Sovata este cunoscută și în prezent ca loc de tratament balnear, fiind introdusă în ciclul turistic încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Destinația este considerată unică în Europa, datorită lacului salin Ursu, bine cunoscut pentru efectele sale balneoclimaterice. În perioada de glorie a regimului comunist, stațiunea putea găzdui peste 4.000 de persoane, dintre care 1.100 în hotelurile Sovata, Aluniş, Făget şi Brădet, iar restul în vile şi popasuri turistice, iar numărul anual al vizitatorilor ei depăşea 85.000 de oameni, potrivit Adevarul.ro.
Costineşti – locul vacanţă al tinerilor
Staţiunea Costineşti este și locul unde a luat naștere celebrul Radio Vacanța, singurul post de radio al litoralului Mării Negre. Gândit în primă fază ca loc de camping și tabere pentru elevii silitori, însă, începând cu anii ’60, datorită fluxului mare de tineri, au mai fost construite și vilele de tip bungalou în campingul de 1.000 de locuri şi numeroase căsuţe de vacanţă. Însă, stațiunea a devenit și mai vizitată după schimbările majore din anii ’70, când au fost construite mai multe vile, celebrul hotel Forum și teatrului de vară, iar destinația putea găzdui peste 60.000 de turişti, potrivit Adevărul.ro.
Sursă Cover Foto: axanews.ro
Comentariile sunt oprite pentru acest articol