6 septembrie 2023, 8:32

Versiunea actualizată a vaccinului împotriva Covid-19, autorizată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a anunțat că a autorizat versiunea actualizată a vaccinului dezvoltat de alianța Pfizer-BioNTech împotriva bolii COVID-19.

Aceasta reprezintă a treia actualizare a vaccinului Comirnaty, menită să combată noile variante ale virusului SARS-CoV-2, inclusiv subvarianta XBB.1.5.

Autorizația acoperă acum toate categoriile de vârstă, de la adulți la copii și chiar bebeluși cu vârste peste șase luni, anunță postul german NDR.

O soluție în lupta cu variantele emergente

Această actualizare vine într-un moment critic, deoarece variantele noi ale virusului continuă să apară.

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a salutat această autorizare, subliniind importanța adaptării vaccinului pentru a face față variantelor emergente și răspândite ale COVID-19.

Creșterea cazurilor de COVID-19 în Europa

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a semnalat în cel mai recent buletin că numărul cazurilor de COVID-19 a început să crească în Europa, deși ratele de infectare rămân încă relativ scăzute.

Acest lucru sugerează că virusul va continua să circule în paralel cu gripa sezonieră în lunile următoare de toamnă și iarnă.

Stella Kyriakides a subliniat necesitatea pregătirii pentru această perioadă și a îndemnat la luarea măsurilor adecvate pentru a gestiona simultan ambele amenințări.

Accelerarea procedurii de autorizare

Procedura de autorizare a acestei actualizări a fost accelerată pentru a permite statelor membre ale Uniunii Europene să se pregătească mai bine pentru campaniile lor de vaccinare viitoare. Comisarul european pentru Sănătate a subliniat importanța unei abordări proactive în gestionarea pandemiei și adaptarea constantă la noile circumstanțe.

BioNTech, compania germană din spatele acestui vaccin revoluționar, a devenit cunoscută pe plan internațional pentru tehnologia sa inovatoare cu ARN mesager.

În parteneriat cu Pfizer, au furnizat peste 2,6 miliarde de doze ale vaccinului lor împotriva COVID-19 în întreaga lume în 2021.

Cu toate acestea, numărul dozelor furnizate a scăzut la aproximativ 2 miliarde în 2022, pe măsură ce pandemia a evoluat și s-au făcut eforturi pentru a face față noilor provocări.

Autorizarea actualizării vaccinului Comirnaty reprezintă un pas important în eforturile continue de a ține pasul cu pandemia și de a proteja sănătatea publică în fața noilor amenințări.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol