9 decembrie 2024, 12:40

VESTE PROASTĂ. Testarea vaccinului realizat de AstraZeneca și Universitatea Oxford a fost oprită. Au apărut probleme

Într-o perioadă în care Planeta își pune speranța în dezvoltarea unui vaccin care să pună capăt pandemiei de coronavirus, din păcate, studiile clinice care se aflau în cel mai avansat stadiu, al treilea, tocmai au fost suspendate. Este vorba despre vaccinul produs de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, cel mai dătător de speranțe dintre toate, până acum.

Asta înseamnă producerea unui vaccin

Sigur, acest lucru face parte din complicatul tablou pe care îl reprezintă devoltarea unui vaccin, nu este nici pentru prima, nici pentru ultima oară când se întâmplă, și este un bun exemplu pentru afirmațiile repetate referitoare la rapiditatea cu care se poate produce un vaccin și ulterior introduce pe piață.

Așa ceva nu există, practic. Realizarea unui vaccin ia timp, minimum un an, un an și jumătate.

Studii clinice

Foarte mulți oameni au auzit în ultimele luni de compania AstraZeneca. Aceasta a colaborat cu Universitatea Oxford la realizarea unui vaccin împotriva noului coronavirus, SARS-CoV-2, dar, în faza testare finală, studiul clinic a fost suspendat.

Motivul din spatele acestei decizii radicale este cât se poate de serios. Unul dintre participanții la studiu a dezvoltat o boală apărută inexplicabil.

O singură persoană cu probleme

Nu se cunosc detalii despre boala cu pricina și nici despre persoana care a dezvoltat-o, dar se pare că nu este una neglijabilă.

Este însă important de reținut că doar o singură persoană are această problemă, dintre toți participanții la test și, nu în ultimul rând, se va vindeca.

Vaccinul, dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford, era considerat lider în cursa mondială de dezvoltare a unui vaccin anti-Covid-19, iar suspendarea afectează șansele punerii pe piață a produsului până la sfârșitul anului, așa cum semnalase compania anterior.

Ce este mielita transversă

Potrivit The New York Times, care citează o persoană familiarizată cu situația, un participant la test din Marea Britanie a fost diagnosticat cu mielită transversă, un sindrom inflamator.

Mielita transversă este o afecțiune autoimună inflamatorie a coloanei vertebrale, în cadrul căreia mielina (stratul protector) al celulelor nervoase ale coloanei este afectată, cauzând întreruperea semnalelor nervoase.

Această afecțiune conduce la tulburări senzoriale, disfuncții ale vezicii urinare și ale intestinelor, slăbiciuni și chiar paralizie musculară.

Cauzele mielitei transverse pot fi variate, inclusiv infecții sau afecțiuni ale sistemului imunitar.

Era în faza a treia. Acum urmează investigații

Din cauza acestui set de circumstanțe, au fost oprite și testele cu alte vaccinuri, până când dezvoltatorii acestora se lămuresc dacă rezultatul advers depistat de AstraZeneca afectează și creațiile lor.
Testarea vaccinului, denumit AZD1222, se desfășoară, în diferite stadii, în Marea Britanie, SUA, Brazilia, Africa de Sud și India. De asemenea, se pregătește testarea acestuia în Japonia și Rusia.

Așteptări mari pe piață

În final, acțiunile AstraZeneca au căzut cu 8%, iar cele ale rivalilor în cursa vaccinurilor anticoronavirus au urcat pe burse.

Speranţele au fost mari că vaccinul ar putea fi unul dintre primele care vor apărea pe piaţă, după testarea cu succes a fazelor 1 şi 2.

În faza 3 de testare, sunt implicaţi aproximativ 30.000 de participanţi în SUA, precum şi în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud.

Între timp, a fost lansată o investigaţie independentă, care examinează datele de siguranţă înainte ca autorităţile de reglementare să decidă dacă procesul se poate relua, scrie BBC News.

Explicații

„În studiile mari, vor apărea mereu astfel de îmbolnăviri întâmplătoare, dar trebuie verificate independent înainte de a continua”, a spus un purtător de cuvânt al Universităţii Oxford.

Suspendarea studiului clinic, care a fost raportată inițial de Stat News, va permite companiei britanico-suedeze să facă o verificare minuțioasă a situației.

Cât timp va dura suspendarea, asta e neclar, scrie The New York Times. Se speră ca procesul de testare să fie reluat în câteva zile.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) spune că la nivel mondial aproape 180 de vaccinuri se află în faza de testare, dar niciunul nu a finalizat încă studiile clinice.

”Este o măsură de rutină care trebuie luată dacă există o boală potențial inexplicabilă în una din fazele de testare”, a transmis compania printr-un comunicat.

Din proprie inițiativă

AstraZeneca spune că a oprit din proprie inițiativă testele pentru ca o comisie independentă să analizeze datele privind siguranța vaccinului și că face tot ce este posibil pentru a grăbi analiza acestui eveniment singular, astfel încât calendarul dezvoltării vaccinului să fie cât mai puțin afectat.

Autoritatea pentru medicamente din SUA definește drept eveniment advers unul în care informațiile disponibile sugerează o posibilă legătură cu medicamentul testat. Cu alte cuvinte, conform primelor date obținute de AstraZeneca, se pare că vaccinul ar fi provocat boala necunoscută, dar investigațiile continuă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol