16 iunie 2024, 22:23

Vestea bună de la OMS: Africa a scăpat de poliomielită

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a certificat marţi că pe continentul african „nu mai există poliovirus sălbatic”, la patru ani după raportarea ultimelor cazuri de poliomielită în nord-estul Nigeriei, o regiune devastată de conflictele dintre autorităţi şi jihadiştii din organizaţia Boko Haram.

Peste 1,8 milioane de copii au fost salvați

„Datorită eforturilor depuse de guverne, personalul medical şi comunităţi, peste 1,8 milioane de copii au fost salvaţi” de această boală, a transmis OMS într-un comunicat publicat înainte de această reuniune considerată istorică şi care reprezintă o etapă crucială în eradicarea bolii la nivel mondial, relatează Agerpres.

Anunţul oficial, prin videoconferinţă, a fost făcut de directorul general al OMS – etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul regional al OMS pentru Africa – Matshidiso Moeti, şi doi miliardari şi filantropi celebri – nigerianul Aliko Dangote şi americanul Bill Gates.

Ce este poliomielita

Provocată de poliovirusul sălbatic (PVS), poliomielita este o maladie infecţioasă acută şi contagioasă, care îi afectează în principal pe copii, atacând măduva spinării şi putând să provoace o paralizie ireversibilă.

Boala era endemică peste tot în lume, până la descoperirea unui vaccin în anii 1950. Ţările bogate au obţinut acces cu rapiditate la acel vaccin, însă Asia şi Africa au rămas mult timp importante focare de infecţie.

În 1988, OMS a raportat 350.000 de cazuri în lumea întreagă şi, apoi, în 1996, peste 70.000 de cazuri doar în Africa.

Dar, în pofida unei creşteri colective a gradului de conştientizare şi a unor importante eforturi financiare (19 miliarde de dolari în 30 de ani), doar două ţări din lume mai numără în prezent infecţii cauzate de poliovirusul sălbatic: Afganistan (29 de cazuri în 2020) şi Pakistan (58 de cazuri).

Campanii de vaccinare

În nordul musulman al Nigeriei, la presiunea mediilor salafiste, campaniile de vaccinare împotriva poliomielitei s-au oprit între 2003 şi 2004, organizatorii lor fiind acuzaţi că ar fi instrumentele unui vast complot internaţional demarat pentru a-i steriliza pe musulmani.

A fost nevoie de un volum uriaş de muncă alături de liderii tradiţionali şi religioşi pentru a convinge populaţia nigeriană să îşi vaccineze copiii.

Totuşi, apariţia în 2009 a conflictelor cu Boko Haram a redus speranţele legate de eradicarea bolii: în 2016, patru noi cazuri de poliomielită au fost înregistrate în statul Borno din nord-estul ţării, focar al insurecţiei jihadiste.

Mici oaze de boală

În zonele parţial accesibile, campaniile de vaccinare au fost realizate sub protecţia armatei şi a miliţiilor de autoapărare.

În zonele complet controlate de jihadişti, OMS şi partenerii săi au abordat populaţiile locale pe marginea drumurilor şi în pieţe, pentru a alcătui astfel o reţea de „informatori de sănătate” şi de „santinele” care pot să alerteze în cazul unor potenţiale epidemii.

În prezent, se estimează că doar 30.000 de copii nigerieni sunt în continuare „inaccesibili” la vaccinare, reprezentând o cifră prea scăzută pentru a asigura o transmitere epidemică a virusului, potrivit experţilor medicali.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol