30 mai 2024, 19:18

Vești bune? Inteligența Artificială ar putea scurta săptămâna de lucru la doar trei zile

Jamie Dimon, CEO al gigantului bancar JP Morgan, susține că inteligența artificială (AI) va remodela puternic piața muncii și va aduce schimbări majore în ritmul și obiceiurile angajaților.

În opinia sa, grație AI, angajații vor lucra doar 3 zile și jumătate pe săptămână și-și pot prelungi speranța de viață până la 100 de ani. Declarațiile sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât vin de la un susținător declarat al muncii de birou și al orelor petrecute peste program.

Cunoscut drept un susținător feroce al carierei de lungă durată și al muncii la birou, noua sa viziune este una surprinzătoare. Dimon crede că viitoarele generații de angajați ar putea lucra cu o zi și jumătate mai puțin în fiecare săptămână, datorită inteligenței artificiale. Adică aproximativ 3 zile și jumătate pe săptămână, scrie Forbes.

El susține că tehnologia va îmbunătăți considerabil mediul de afaceri și obiceiurile de pe piața muncii și va contribui semnificativ la un echilibru mai solid între viața profesională și viața personală a angajaților.

Viață mai lungă cu muncă mai puțină

Pe lângă faptul că săptămâna de lucru scade de la cinci la trei zile și jumătate pe săptămână, Dimon prezice, de asemenea, că angajații viitorului ar putea trăi până la 100 de ani.

„Mii de oameni de la cea mai mare bancă din America se folosesc deja de cele mai noi produse ale tehnologiei”, a declarat Dimon pentru Bloomberg TV , adăugând că inteligența artificială este un „lucru palpabil, viu”, care e într-o continuă schimbare.

Angajații JP Morgan se folosesc deja de AI pentru multe dintre activitățile zilnice – identifică eventuale erori în tranzacții, dar și pentru diverse direcții de cercetare, alimentând temerile că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă ocupate în prezent de persoane.

Goldman Sachs prezicea recent că aproximativ 300 de milioane de locuri de muncă vor fi desființate în SUA, ca urmare a avântului inteligenței artificiale, ceea ce înseamnă aproximativ un sfert din forța de muncă americană.

„Oamenii trebuie să tragă adând aer în piept”, a spus Dimon. „Tehnologia a înlocuit întotdeauna locurile de muncă. Copiii tăi vor trăi până la 100 de ani și nu vor avea cancer din cauza tehnologiei și, literalmente, vor lucra probabil trei zile și jumătate pe săptămână”, a subliniat acesta, răspunzând unei întrebări.

Posibile probleme

La fel ca alți economiști care încearcă să-și explice progresul tehnologic și să facă predicții, și Jamie Dimon e conștient de faptul că tehnologia s-ar putea dovedi a fi o armă puternică și, în același timp, letală, dacă ar ajunge pe mâini greșite. Steve Wozniak, co-fondator Apple și Bill Gates, fondatorul Microsoft, au exprimat aceleași neliniști.

„Tehnologia a făcut lucruri incredibile pentru omenire, dar, știți, avioanele se prăbușesc, produsele farmaceutice sunt folosite greșit – există aspecte negative. Acesta este, din punctul meu de vedere, scenariul cel mai rău – că AI este folosită de oameni răi pentru a face lucruri rele. Gândiți-vă la războiul cibernetic”, a adăugat CEO-ul JP Morgan.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol