24 august 2023, 19:26

Vești bune: Opt medicamente inovative incluse pe lista celor compensate

Începând cu data de 1 mai 2023, ​opt molecule inovative destinate pacienților cu boli psihice, cancer mamar, hemofilie A, dermatită atopică, spondiloartrită axială sau tulburări depresive majore vor intra pe lista medicamentelor compensate și gratuite din România.

Ministerul Sănătății anunță că în jur de 700 de mii de pacienți vor beneficia de tratament cu noile molecule.

Guvernul a aprobat miercuri proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.

Actuala HG introduce 8 molecule noi destinate pacienților cu boli psihice, cancer mamar, hemofilie A, dermatită atopică, spondiloartrită axială, tulburări depresive majore, pentru care au fost încheiate contracte cost–volum, scrie Tion.

Potrivit Ministerului Sănătății, aproximativ 700 de mii de pacienți vor beneficia de tratament cu noile molecule.

Astfel, medicii curanți vor avea la dispoziție noi medicamente care vor permite optimizarea tratamentului, în funcție de particularitățile fiecărui pacient.

Actualizarea listei de medicamente gratuite şi compensate reprezintă o prioritate a Ministerului Sănătăţii. Acesta a inclus în anul 2022 de două ori mai multe molecule noi decât în 2021. Lista extinsă va intra în vigoare de la 1 mai 2023.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol