25 aprilie 2024, 5:14

Vestigii vechi de 6000 de ani, descoperite în Neamț

O locuință din civilizația Precucuteni, cu o vechime aproximativă de peste 6000 de ani, a fost scoasă la iveală la câțiva kilometri de Târgu Neamț. O descoperire de exceție, dar nu prima de acest gen făcută în zonă.

Calitatea vestigiilor poate însă oferi cercetătorilor o viziune mai clară asupra modului în care civilizația înfloritoare s-a dezvoltat în zona Moldovei.

În zona localităţii Topoliţa se află un bazin arheologic extrem de bogat în vestigii milenare. Până acum s-au găsit aici doar fragmente de vase, unelte şi statuete. Pentru istorici, perioada Precucuteni este deosebit de interesantă, pentru că indică un grad înalt de civilizaţie, o ierarhie comunitară avansată şi aşezări bine organizate.

La câţiva metri de locul unde s-au găsit rămăşiţele arse ale unei încăperi, arheologii au scos la lumină fragmentele unei bucătării preistorice, relatează stiri.tvr.ro.

Cu aceste vestigii, specialiştii încearcă să recompună o civilizaţie care a trăit pe aceste meleaguri acum 5-6.000 de ani.

Ritualurile funerare se numără printre aceste mistere.

Locuinţa scoasă la lumină în judeţul Neamţ se înscrie pe traseul bogat în vestigii istorice denumit Drumul Sării, care urmăreşte o linie între localităţile cu izvoare de apă sărată, începând de lângă Piatra Neamţ şi până la Fălticeni.

Sursa foto: mogosoaia.online – Facebook/Vasile Diaconu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol