19 aprilie 2024, 6:43

Veterani români, detaşaţi în zonele de conflict, diagnosticați cu „sindrom de stres post-traumatic” (VIDEO)

Armata Română recunoaşte oficial, în actele medicale, că mulţi militari detaşaţi în zonele de conflict au fost afectaţi psihic după ce au supravieţuit unor atentate sinucigaşe ori atacuri ale insurgenţilor. Cel puţin 20 de veterani au fost diagnosticaţi cu „sindrom de stres post-traumatic” (PTSD). Printre ei, un gradat de la Poliţia Militară. Ca să-l ajute să treacă peste amintirile dureroase, psihologii militari folosesc realitatea virtuală şi-l „duc” din nou în bazele militare pe care încă le mai visează noaptea.

Ca să îi ajute pe veteranii din teatrele de operaţii afectați de traumele prin care au trecut, psihologii militari au adus în cabinetele lor un instrument de terapie prin realitate virtuală, practic bazele din Afganistan şi Irak şi reconstituie situaţiile dramatice – atentate sinucigaşe, atacuri ale insurgenţilor, folosind insclusiv stimuli cum ar fi sunetele şi mirosul.

În cariera sa de peste 20 de ani, Daniel Danciu a trecut prin şase rotaţii, în trei teatre de operaţiuni: Bosnia, Irak şi Afganistan. Atentatele sinucigaşe, atacurile talibanilor asupra bazelor, dar mai ales faptul că şi-a văzut camarazii ucişi, l-au marcat. Este primul pacient în adevărul sens al cuvântului care a și fost diagnosticat de Comisia de Expertiză Medico-Militară. Numărul real al militarilor români expuşi este mult mai mare: în 30 de ani, 32 de mii de militari au fost trimişi în zone de război.

La 42 de ani, Daniel Danciu este nevoit acum să renunţe la uniforma militară. După ce va trece în rezervă, împreună cu Ministerul Apărării, va organiza o campanie prin care să-şi convingă fraţii de arme că pot şi trebuie să ceară ajutor.

Video: Pro TV


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol