28 martie 2024, 14:52

Via Transilvanica: Ar putea deveni un Camino de Santiago al României, spune Tibi Ușeriu

Festivitatea de deschidere a „Via Transilvanica” are loc în Piața Cetății din Alba-Iulia la 8 octombrie. Într-un interviu acordat RFI, Tibi Ușeriu declară că Via Trasnsilvanica poate deveni un „Camino de Santiago” al României. Celebrul traseu din Spania datează încă din Evul Mediu. Via Transilvanica este un traseu de aproximativ 1.400 de kilometri care dezvăluie 2.000 de ani de istorie a Transilvaniei, de la Putna la Drobeta‑Turnu Severin.

Este vorba despre un proiect al organizației Tășuleasa Social, ONG cu sediul în Pasul Tihuța, în județul Bistrița‑Năsăud, care desfășoară acțiuni cu caracter educațional, social, de mediu, cultural etc. Tibi Ușeriu este ambasador Via Transilvania.

Acest traseu poate fi parcurs după voia călătorului, fie pe etape, fie în întregime, pe jos, cu bicicleta, sau chiar și călare. Ghidul Via Transilvanica va furniza date despre posibilitățile de cazare și masă, dar și informații istorice și culturale ale diferitelor zone geografice.

Via Transilvanica este un drum care sparge barierele dintre generații și culturi pentru că este dedicat acelor persoane care, indiferent de vârstă, experiență sau locul de unde vin, sunt pregătite ca, pe perioada călătoriei lor, să reducă activitatea de peste zi la mers și numărul obiectelor personale pe care le transportă în rucsac la un minim necesar.

Înainte de toate, acest fel de drumeție poate fi o sursă de bucurie, de vindecare sufletească sau meditație. Omul a avut dintotdeauna nevoie de povești care să dea un sens vieții. Motivul principal al acestui drum este acest aspect, al descoperirii de noi personaje, povești și bineînțeles locuri, care pot îmbogăți și vindeca sufletul și mintea călătorului.

Proiectul, coordonat de Asociația „Tășuleasa Social”, a luat naștere în anul 2018 cu scopul de a uni printr-un traseu cele două regiuni.

Traseul este destinat parcurgerii pe jos, cu bicicleta sau călare și traversează șapte regiuni cultural-istorice din România, se arată în ghidul publicat pe site-ul oficial „Via Transilvanica”.

De asemenea, drumul străbate zece județe: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți.

Amenajarea traseului a durat patru ani și s-a făcut cu ajutorul autorităților locale și a voluntarilor.

Foto credit: Facebook / Paca Sergiu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol