2 mai 2024, 15:05

Viața bate filmul: cine sunt miniștrii tragicomediei naționale

Miniștrii Cabinetului condus de Viorica Dăncilă s-au remarcat de-a lungul timpului prin numeroase gafe – de la greșeli grave de exprimare în limba română până la decizii sau luări de poziții publice prin care au dovedit că nu stăpânesc deloc domeniile de care se ocupă. Acest lucru este cu atât mai grav cu cât aceste persoane publice ne reprezintă.

Mai jos, vă prezentăm o listă a dificultăților reale de exprimare din partea celor care sunt astăzi miniștri în Guvern:

Viorica Dăncilă, Premierul României

Viorica Dăncilă „s-a remarcat” de multe ori prin gafele făcute în ședințele de guvern, în discursurile din Parlament sau în cadrul întâlnirilor bilaterale cu oficialități internaționale. Folosirea improprie a unor termeni precum „imunoglobină” sau „opoziția parlamentală”, gafele de protocol, încurcarea capitalelor unor state sau și mai recent, mesajul transmis de Ziua Imnului Național potrivit căruia imnul „i-a mobilizat pe cei care, la 1 decembrie 1918, s-au adunat pe Câmpia Libertăţii de la Alba-Iulia”, toate au făcut deliciul presei.

Valentin Popa, ministrul Educației

Cu toate că a deținut funcția de rector al Universităţii ”Ştefan cel Mare” din Suceava, Valentin Popa a reușit să stâlcească limba română în câteva rânduri. Cu două zile înainte de audierea sa în Parlament pentru funcția de ministru al Educației, pe Youtube a fost postat un colaj cu agramatismele lui Valentin Popa: ”În prima treime a întregii promoții care au terminat universitatea” / ”Avem resursa umană foarte bine pregătită care au aplicat și au avut proiecte de cercetare” / ”Această ținut binecuvântat de Dumnezeu”/ ”Vechiul consiliu local a aprobat această transfer / Mă bucur că am ajuns în ziua în care să tai pamblica la acest book cafe”.

Dănuț Andrușcă, ministrul Economiei

Ministrul Economiei a vorbit în public doar când a fost audiat în Parlament pentru numirea în funcție și încă o dată, strict controlat, în Senat.

Audierea sa în comisiile parlamentare a fost un spectacol al incapacității reale de a se exprima. La finalul audierilor din comisii, Dănuț Andrușcă a mai dat o reprezentație. ”Voi face tot ce îmi stă în putință pentru dezvoltarea economiei românești, dar un rol important va avea pentru… în cadrul economiei… Îmi cer scuze că sunt emoționat. O a două propunere și susținere din partea mea va fi pentru crearea de noi locuri de muncă, dar noi locuri de muncă mai bine plătite”, a spus el.

După această reprezentaţie rar intalnită, dar care i-a adus totusi avizul favorabil al comisiei, Andruşcă revine în atenţia noastră cu un interviu dat pentru Antena 3 . Înarmat cu mult curaj şi un purtător de cuvânt care sa negocieze subiectele cu reporterul, ministrul reuşeşte să spulbere orice îndoială că fâstâcelile şi bâlbâielile vin ca urmare a emoţiilor greu de stăpânit.

Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne

Carmen Dan a făcut deliciul presei după ce a spus ”pronume” în loc de ”prenume”.

Olguța Vasilescu, ministrul Muncii

Lia Olguța Vasilescu a făcut și ea deliciul internetului anul trecut când a ținut să-și etaleze exprimarea în public în limbile engleză și franceză. Prezentă la ONU, ministrul Muncii a vorbit prima oară în engleză despre despre femeile din România şi despre modul în care acestea sunt integrate pe piaţa muncii. Clipul cu modul în care a citit de pe foaie discursul în engleză a devenit viral rapid pe rețelele de socializare. „Pentru cineva care n-a făcut nicio ora de engleză în școala (…) m-am prezentat decent”, a reacționat ea ulterior, pe Facebook.

Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a stârnit și el amuzamentul atunci când a pledat pentru folosirea oii ca brand de tara, argumentând că „oaia este o statuie vie” și că „lângă oaie găsești o frunză, lângă frunză nu poți să găsești o oaie”.

Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului

În iunie, ministrul Grațiela Gavrilescu a ținut să marcheze, printr-un discurs, ”Ziua internațională a Mediului”: “Astăzi este a patruzecişipatrua ediţie a Zilei Mondiale a Mediului (…) Uitaţi cum România, astăzi, ţine prima pagină a celorlalte state membre a Uniunii Europeane (…) În fiecare magazine a dumneavoastră (…) Ne gândim foarte mult cum să începem să reciclăm şi să implementăm coceptul de economie circulară (…) Vreau să spun tuturor că această pungă, după cum o vedeţi, e foarte uşor de ţinut într-o geantă, deci o viaţă mai lungă, este mult mai greu să poată să fie aruncată şi să poată să zboare şi aşa cum spuneaţi să le vedem fie în minunata noastră biosfera Delta Dunării sau să o vedem, ştiu eu, aruncate pe râurile şi ramurile noastre”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol