19 aprilie 2024, 6:06

Viața după izolare. Cum va arăta noua realitate a românilor după 15 mai

Cum va arăta viața noastră după data de 15 mai? Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a explicat, la Digi24, care va fi noua realitate, daca va fi posibilă o relaxare a măsurilor care previn răspândirea coronavirusului.

Totodată, Raed Arafat a atras atenția și aspura faptului că aceste măsuri se află încă în stadiul de analiză, unele din ele fiind modificate, iar la început vor fi luate măsurile cu cel mai scăzut grad de risc.

„Școlile se vor deschide în septembrie, nu cred că se va reveni, a fost anunțat oficial. Copiii sunt cel mai puțin vulnerabili, problema e că pot să fie vectori de transmitere, către profesori sau părinți și bunici. Este foarte greu să faci într-o școală distanțare, să ții în pauză să nu interacționeze copiii”, a subliniat șeful DSU, potrivit Digi24. 

Purtarea măștilor, obligatorie

Acesta a mai adăugat și faptul că schimbarea majoră pe care o vor resimții românii, va fi în momentul în care vor ieși din casă: „Când am ieșit de acasă deja nu mai este ca înainte, folosim transportul public, trebuie să avem masca la noi. La masca de bumbac, nemedicală, trebuie să ai două trei cu tine. Masca chirurgicală, pentru stradă, are un anumit grad de protecție mult mai bun, are mai multe straturi, nu estee ca măștile medicale FFP2, asta se schimbă cam la 4 ore, dacă strănuți în ea trebuie să o schimbi”, a spus el, potrivit Digi24. 

Secretarul de stat în MAI a adăugat că „trebuie să fie o chestie de educație, nu trebuie să vii să zici: te amendez, dacă nu porți masca”.

El a vorbit și despre distanța de la locul de muncă: „Dacă pui 30 de persoane într-o sală, apropiat, fără mască, e deja pericol”.

Nici mersul cu metroul nu va mai fi la fel

Totodată, în ceea ce privesc mijloacele de transport în comun, Secretarul de stat a mai menționat și că va fi necesară o suplimentare a acestora, atat în cazul metroului, acolo unde există adesea supraaglomerări, dar și în cazul mijloacelor de la suprafață.

Rămân, de asemenea, în vigoare și restricțiile privind programul defazat al orarelor de muncă, astfel încât oamenii să circule în trei intervale orare. Mai mult decât atât, lucrul de acasă rămâne o varinată, acesta fiind realizat măcar parțial sau ăn ture de două săptămâni acolo unde este cazul.

„Cel puțin câteva luni va trebui să mergem așa, să ne obișnuim cu scanarea la intrare, nu numai la serviciu, să ajungem să ne obișnuim ca cineva să ne ia temperatura – e posibil să fie o măsură luată legal. Eu când întru în MAI mi se ia temperatura, de către jandarm, chiar dacă sunt secretar. Dacă e de la 37 în sus, nu mai intru”, a spus Arafat, Digi24. 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol