14 iulie 2024, 16:07

Viața unui român care a scăpat din orfelinatul comunist de la Sighet, subiectul unui film regizat de Morgan Freeman

Un român, abandonat de părinţi când avea doar câteva luni şi supravieţuitor al orfelinatului din Sighet a devenit personaj al unui film realizat de Morgan Freeman. Izidor Ruckel i-a povestit actorului american drama prin care a trecut în copilăria petrecută în România, în perioada comunistă, iar povestea acestuia l-a impresionat pe actorul american.

Izidor Ruckel are în prezent 36 de ani şi este unul dintre miile de copii care au crescut în căminul pentru minori cu boli irecuperabile din Sighetul Marmaţiei. Până la vârsta de 11 ani Izidor a trăit la Sighet în condiţii greu de imaginat astăzi. Acesta a povestit că regimul era foarte strict. Erau treziţi la ora 6, iar timp de două ore, până la micul dejun, toţi copiii erau ţinuţi dezbrăcaţi în baie până îngrijitoarele făceau curat. Primeau medicamente care îi sedau. El îşi aminteşte că de fiecare dată când i se administrau aceste medicamente i se făcea rău.

Orfelinatul de la Sighet, sursa: abebooks.com

sursa: dcnews.ro

Izidor a avut noroc şi a scăpat din infern, fiind adoptat de o familie de americani. Nu toţi copiii au avut însă o şansă. Specialiştii de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc au descoperit că cel puţin 10 000 de copii au murit din cauza relelor tratamente la care au fost supuşi în aceste instituţii ale groazei.

Izidor Ruckel împreună cu mama lui adoptivă, sursa: izidorruckel.com

Izidor Ruckel a scris în cartea autobiografică „Abandonat pe viaţă” despre dramele pe care le-a trăit, despre primii 11 ani din viața sa, petrecuți într-unul din orfelinatele lui Ceauşescu. Acesta a povestit si cum a fost salvat după căderea comunismului de un cuplu de americani, care i-a oferit şansa unei vieţi normale, în ţara tuturor posibilităţilor.

Cartea a ajuns şi la actorul şi producătorul Morgan Freeman, care a hotărât să cuprindă povestea românului în cel mai nou proiect al său. Episodul dedicat lui Izidor se numeşte „Puterea dragostei”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE