24 aprilie 2024, 12:28

Victor Rebengiuc împlinește astăzi 87 de ani. „Nu timpul le rezolvă pe toate, ci oamenii”

Considerat a fi unul dintre „monștrii sacrii ai filmului și teatrului românesc”, marele actor Victor Rebengiuc împlinește astăzi 87 de ani. După mai bine de 60 de ani de experiență în cadrul teatrului, Rebengiuc continuă să joace și în prezent roluri de referință pe scena Teatrului Național, împreună cu Mariana Mihuţ soția și partenera sa de viață.

Victor Rebengiuc s-a născut pe data de 10 februarie 1933, la București. A avut parte de o copilărie marcată de despărțirea părinților săi și umbrită de lipsa banilor: „Părinţii s-au despărţit când noi, copiii, eram foarte mici. Eu aveam trei ani, iar fratele meu, Aurel, doi ani. Ne-au crescut bunicii din partea mamei, Florica şi Tudor.

Ne mutam când eram mici dintr-o casă în alta, unde era chirie mai ieftină. N-a fost uşor. Tata a murit la Stalingrad, în 1942, iar eu şi fratele meu am primit o pensie de orfani de război. Se pare că de la tata, pe care-l chema Gheorghe, moştenesc talentul. Pe mine mă cheamă Victor-George, al doilea nume fiind dat după cel al lui tata”, mărturisea acesta într-un interviu, potrivit Adevărul. 

Sursă Foto: Cinemagia.ro

Victor Rebengiuc, între militărie și actorie

Chiar dacă pare greu de crezut, din pricina talentului său actoricesc nativ, în perioada studiilor, cariera marelui actor avea să se îndrepte într-o direcție total opusă. Acesta a învățat, mai întâi, în cadrul Liceului Militar din Predeal, apoi, imediat după reforma învățământului din 1948, a fost repartizat la Şcoala electrotehnică din Bucureşti. Cu toate acestea, actorul nu a putut sta departe de teatru și a jucat ca amator în mai multe spectacole, fără să se gândească că, în final, va deveni unul dintre cei mai apreciați actori ai României.

A primit încurajări din partea directorului liceului și a dat examen la Institutul de Teatru, în fața unei comisii de examinare formată din mari actori ai teatrului românesc precum: Ion Manolescu, Aura Buzescu, Nicolae Bălţăţeanu, Ion Finteşteanu, Costache Antoniu, Gheorghe Timică. A reușit să îi surprindă într-un mod plăcut și a fost admis în clasa profesoarelor Aura Buzescu şi Beate Fredanov.

Imediat după performanța sa din Pădurea spânzuraților în regia lui Liviu Ciulei, actorul a devenit o personalitate majoră cinematografia românească, devenind cunoscut la nivel național pentru apariția sa în 1986 în Moromeții lui Stere Gulea.

De asemenea, el a jucat în filmele lui Dan Pița (Tănase ScatiuDreptate în lanțuriFaleze de nisipOmul zilei) și Lucian Pintilie (De ce trag clopotele, Mitică?BalanțaPrea târziuParadisul ultimelor opririNiki și FloTertium non datur).

Pe scena teatrului Rebengiuc a jucat în piesele regizate de: Liviu Ciulei, Radu Penciulescu, Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Yuri Kordonsky, Gábor Tompa, Alexandru Dabija și alții.

Dragoste la prima vedere

Pe soția și partenera sa de viață, Mariana Mihuț, a cunoscut-o în timpul filmărilor pentru  „Pădurea spânzuraților”, iar potrivit mărturisirilor actorului a fost „dragoste la prima vedere”. S-au căsătorit în anul 1965, zece ani mai târziu familia lor fiind întregită de fiul lor, Tudor.

„Da, cu Mariana cred că a fost dragoste la prima vedere. Am fost tot timpul unul lângă celălalt, ne-am susţinut şi ne-am ajutat. Nu discutăm decât foarte rar despre teatru, fiecare îşi gândeşte profesia în felul său. Acasă ne vedem mai mult de treburile casnice. Lucrurile au mers bine între noi, cu perioade minunate, alteori cu neînţelegeri inerente într-o căsnicie. Am trecut peste tot ceea ce era dificil cu tact, cu răbdare, cu dorinţa de a rămâne împreună. E esenţial că ne-am păstrat tot timpul simţul umorului. Glumim, ne tachinăm şi ne contrazicem inteligent, iar lucrurile se rezolvă de la sine. Nu cu mult timp în urmă, Mariana mi-a spus în timpul unei discuţii: «Mi-ai scos păr alb». I-am răspuns: «Dragă, tu mi-ai scos părul cu totul»“, spune actorul, potrivit Adevărul. 

Sursă Cover Foto: România.Tv.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol