11 iulie 2020, 14:23

Victorie în domeniul drepturilor omului! Femeile din Arabia Saudită pot călători în afara țării fără permisiunea unui bărbat

Arabia Saudită face progrese uriașe în ceea ce privește respectarea drepturilor omului. Autoritățile statului au început să aplice o serie de măsuri reformatoare care le permite femeilor să obțină un pașaport de călătorie în străinătate, demolând ast sistemul „gardianului masculin”, care le interzicea acestora să călătorească în absența unui bărbat.

Astfel, Arabia Saudită a început marți „să primească cereri din partea unor femei cu vârste peste 21 de ani pentru a obţine sau a reînnoi un paşaport şi a călători în afara ţării fără permisiune” (din partea unui bărbat), a anunţat Departamentul pentru Paşapoarte pe contul său de Twitter, arată G4media.

Măsura a fost anunțată în august și a dărâmat din temelii sistemul sautid al „gardianului masculin” care aseamnănă femeile cu minorii întreaga lor viață, fiind supuse adesea autorității arbitrare a soțului, a tatălui sau în alte cazuri a celorlalte rude de sex masculin.

Reforma a apărut în contextul în care majoritatea femeilor care evadau în străinătate cădeau pradă unor abuzuri, ajungând de cele mai multe ori victime sigure ale unor violuri din partea așa numiților gardieni, care în loc să le protejeze, profitau de naivitatea și inocența lor, cazurile acestora ținând mult timp prima pagină a ziarelor autohtone.

Mai mult, se pare că această măsură face parte dintr-o serie de decizii liberalizante lansate de prințul moștenitor Mohammed bin Salman, care este în momentul de față cel mai puternic om al acestui regat ultraconservator. Una dintre cele mai importante și emblematice măsuri adoptate de acesta este cea care le permite femeilor să conducă o maşină, măsură intrată în vigoare din iunie 2018, mai anunță G4media.  

Totodată, reformele prințului au fost primite cu o atitudine pozitivă a societății Arabiei Saudite, însă, au existat touși și unele voci care au criticat pe rețelele sociale măsurile impuse ca fiind „anti-islamice”.

Sursă Cover Foto: romanialibera.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.