8 iunie 2023, 16:02

VIDEO Mircea Toma vorbește deschis despre corupția din presă: “Ziariștii au nevoie de un sindicat pentru a se putea apăra”

Majoritatea sectoarelor, atât publice, cât şi private sunt afectate de fenomenul corupţiei. Unul dintre acestea este mass-media. Mircea Toma, unul dintre oamenii implicați direct în activitatea de investigație jurnalistică, în calitate de președinte al Agenției de Monitorizare a Presei, vorbește deschis despre marile scandaluri care au zguduit presa din România.

Despre corupția din mass-media, Mircea Toma afirmă că este un fenomen mai larg, “care a însoțit corupția din restul societății”. El afirmă că există trei paliere în „evoluția contaminării comunității mass-media cu corupție”: primul palier se referă la corupția simplă, la nivel de ziarist. Acesta este plătit să tacă, în mod direct. Al doilea palier face trimitere la nivelul de patron de ziar/director general de companie, unde corupția se manifestă prin șantaj și presiuni. Nu în ultimul rând, corupția se poate manifesta și la nivel macro, cu amestecul politicului. Rezultatul îl reprezintă întotdeauna abandonarea codului deontologic al ziaristului și transformarea lui în mercenar.

Mircea Toma are încredere însă că instituțiile media publice din Romînia își pot modifica funcționarea”, cheia stând în consolidarea structurii sindicale din presă. Totodată, o altă soluție pentru combaterea corupției din presă stă în jurnalismul independent și în platformele online care pot produce în viitor suficient interes pentru publicul larg și o finanțare sănătoasă.

Vă invităm să urmăriți în cele ce urmează un material video de excepție semnat Edițiadedimineață.ro și Mediastandard.ro.

Material susținut de Inventus Strategy Design.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE