2 mai 2024, 17:19

Viitor incert pentru destinațiile de schi din Europa, din cauza schimbărilor climatice

Un studiu publicat recent în revista Nature Climate Change estimează că, la nivelul actual al emisiilor de gaze cu efect de seră, 90% dintre stațiunile de schi din Europa se vor confrunta în cele din urmă cu o penurie critică de zăpadă naturală.

Chiar și în cazul scenariilor mai optimiste, o treime dintre cele 2.234 de stațiuni de pe continentul european ar fi încă foarte vulnerabile la deficitul de zăpadă. Jumătate dintre stațiunile de schi din lume se află în Europa, unde generează aproximativ 28 de miliarde de euro.

Zăpadă artificială? Ar fi fost bine, dar…

Stațiunile de schi la altitudini și latitudini mai mari, cum ar fi în țările nordice și în Alpii francezi, elvețieni și austrieci, pot reduce riscul climatic prin fabricarea mecanică a zăpezii, dar acest lucru va fi de puțin folos stațiunilor aflate mai la sud și la altitudini mai joase, potrivit studiului, primul care a luat în considerare costul și amprenta de carbon a consumului de energie și apă suplimentară pentru a produce zăpadă artificială.

Producția de zăpadă artificială implică investiții și costuri de operare care expun stațiunile la riscul de faliment.

Mai mult, chiar și acolo unde zăpada artificială poate fi produsă suficient de ieftin pentru a menține o stațiune deschisă și a obține profit, aceasta contribuie la un cerc vicios, prin creșterea încălzirii globale din cauza consumului mare de energie.

Impactul asupra mediului

Impactul asupra mediului este amplificat prin creșterea cererii de apă și electricitate și prin adăugarea amprentei de carbon considerabile a industriei de schi, care se datorează, în mod tradițional, transportului și locuințelor.

Suprafața Pământului s-a încălzit, în medie, deja cu 1,2 C, amplificând vremea extremă de pe tot globul.

De la Munții Stâncoși până la Alpi, stațiunile de schi – în special cele aflate la 1.500 de metri sau sub 1.500 de metri – se confruntă deja cu scurtarea sezonului de schi și scăderea calității condițiilor de schi, zăpada fiind uneori înlocuită de ploaie.

Studiul a luat în considerare mai multe scenarii.

Astfel, în cazul în care Pământul se încălzește cu 3°C peste nivelul de la mijlocul secolului al XIX-lea, așa cum este preconizat, stațiunile de schi din Europa s-ar confrunta cu un procentaj de risc ridicat în privința aprovizionării cu zăpadă naturală, astfel: 100% în cazul Alpilor germani și austrieci și al Turciei, 87% în cazul Alpilor elvețieni, 70% în cazul Munților Nordici și 91% în cazul Munților Carpați.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol