15 aprilie 2024, 22:39

Viktor Orban, discurs radical la Tușnad: „Pentru noi, Centenarul nu e motiv de sărbătoare”

Săptămân trecută a avut loc la Băile Tușnad ce de-a 29-a Universitate de Vară și Tabără Studențească organizată de Fundația Pro Minoritate din Ungaria și Comsiliul Tineretului Maghiar din România (MIT).

Desigur, discursul premierului maghiar Orbán Viktor a reprezentat cel mai așteptat moment al evenimentului, discurs destul de dur, prin care a afirmat faptul că Centenarul Marii Uniri nu este o sărbătoare pentru maghiari.

”România a intrat în urmă cu o sută de ani în epoca modernă. Înţelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment de sărbătoare, dar îi rugăm să ne înţeleagă că din punctul nostru de vedere nu avem ce sărbători. România modernă nu ştie de 100 de ani ce să facă cu cei peste un milion de maghiari care trăiesc aici”.

Astfel, se pare că acesta nu a venit cu un conținut nou, ci doar cu o sinteză a campaniei electorale interne a Ungariei, pe care premierul Viktor Orbán a considerat că trebuie să o împărtășească și cu simpatizanții lor din Transilvania.

Declarațiile premierului nu au rămas netaxate, întrucât, liderul PMP Eugen Tomac, a criticat lipsa de reacție atât a președintelui Klaus Iohannis,cât și a liderul PSD, Liviu Dragnea.

Sursa: realitatea.net

Tomac a considerat “revoltător faptul că preşedintele Klaus Iohannis şi liderul PSD, Liviu Dragnea, îl lasă pe Viktor Orban să se comporte la Tuşnad ca şi cum ar fi, pentru câteva zile, prim-ministrul României.”

Citește și “Are Ungaria un nou aliat pentru autonomia Ținutului Secuiesc? Rusia, în spatele propagandei iredentiste de la Tușnad?


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE