5 august 2020, 14:04

Vila celebrului compozitor Giuseppe Verdi, casa departe de acasă pentru o artistă româncă

Marele Giusepe Verdi, unul dintre cei mai importanți compozitori ai lumii, a dorit ca vila sa, în care și-a petrecut mare parte a vieții, să fie lăsată moștenire artiștilor veterani, care nu își pot permite un cămin. Așa se face că, în casa celebrului compozitor, din vecinătatea orașului Milano,  a ajuns și Bissy Roman, o pianită din România care a ajuns să locuiască aici, în urma unei întâplări fericite.

Vila Verdi și-a deschis porțile în fața vizitatorilor, abia în anul 1902 și a găzduit, până în prezent, sute de artiști veterani veniți din toate colțurile lumii. Casa grandiosului compozitor a fot lăsată moștenire artiștilor care, din motive financiare, nu își mai permit să trăiască într-un mediu confortabil. Așa se face că aici se reunesc artiști cu vastă experiență, iar muzica și concertele nu se opresc niciodată.

Printre aceștia se numără și Bissy Roman, o artistă din România, care a descoperit aici o nouă  familie și a reușit să poată numi acest loc „acasă”.

“Cum sunt singură pe lume, pentru că nu am familie, am descoperit o familie aici, iar acest lucru este cel mai preţios, în afară de mândria de a fi aici, la Casa Verdi, un loc care este atât de renumit, de faimos. Oricine se simte mândru că trăieşte aici şi respiră aerul celui mai important geniu al muzicii italiene, Giuseppe Verdi”, declară Bissy Roman, pentru Libertatea. 

În tinerețe, Bissy Roman s-a numărat printre puținii studenți care au fost selectați să meargă la studii în Uniunea la Leningrad (Sankt Petersburg), fiind la începutul anilor 1949, un motiv de mândrie. Aici a studiat muzicologia și regia de operă, dar a trăit și cele mai grele momente din viața ei. „A fost foarte greu, nu ştiam limba rusă, nu se găsea cam nimic de mâncare după război, nici un fruct sau o bucăţică de carne, doar cartofi, ceai, apă fiartă şi câte o bucăţică de caş sau icre. Am îndurat frigurile tramvaielor îngheţate, mult frig în camera de cămin cu alte patru fete, un pian împărţit”, îşi aminteşte artista, conform Libertatea. 

A călătorit și a văzut spectacole jucate pe cele mai importante scene ale lumii, însă potrivit artistei, unele interpretări au fost mult mai slabe decât cele pe care le-a văzut în București. În vila de lângă Milano, mai locuiesc și 15 studenți ai celebrei Academi Scala di Milano. Aceștia sunt printre puținii studenți privilegiați care au parte de ore de studiu și de lecții de la mari maeștri ai muzicii clasice, ajunși la final de carieră, a căror răbdare nu are margini.

“Aici se nasc foarte multe prietenii adânci şi totul este mult mai frumos atunci când acest lucru ale loc între un tânăr student şi locatarii mai în vârstă, iar acest lucru se petrece destul de des aici. Acesta este unul dintre spritele care fac viaţa la Casa Verdi să tresalte”, spune Corrado Neri, muzician, potrivit Libertatea. 

Sursă Foto: la-croix.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.