Site icon Editia de Dimineata

Vincent Cerf, părintele Internetului: ”Ar fi timpul pentru un carnet de conducere a Internetului”

Distins în 1997 de președintele Bill Clinton cu Presidential Medal of Technology,  decorat în 2005 de președintele George W. Bush cu Presidential Medal of Freedom, numit în 2013 direct de către președintele Barack Obama în National Science Board, Vincent Cerf va rămâne în istoria ca “fondatorul” sau “părintele” internetului, alături de colegul său Robert E. Kahn.

La 80 de ani, Cerf a găsit puterea să traverseze oceanul și să participe la Heidelberg Laureate Forum, pentru a discuta cu cei mai promițători tineri matematicieni și experți în știința calculatoarelor, dar și pentru a fi timp de cel puțin o săptămână mentorul pe care nu ar fi sperat niciodată să îl întâlnească.

Reforma educației

Vincent Cerf a evitat să vorbească despre Google, unde ocupă de aproape 20 de ani funcția de vicepreședinte, și a preferat să atragă atenția asupra nevoii urgente de reformare a educației.

Educația superioară se confruntă cu o serie de provocări în acest moment. Pandemia ne-a arătat că educația online vine cu anumite provocări. Este încă o într-o fază incipientă, dar trebuie accelerată. Nu cred că ne vom îndepărta vreodată definitiv de modelul școlar de acum, cu clase și interacțiune directă între elevi și profesori. Dar varianta învățământului online este importantă și trebuie tratată ca atare, in special când prezența fizică la cursuri nu este posibilă”, ne-a declarat Cerf.

Foto: Vincent Cerf, la Heidelberg Laureate Forum. Autor: Istvan Deak

El consideră că învățământul superior are o mare problemă: bătălia inegală în public și privat.

Avem o problemă cu numărul mare de studenți care termină facultatea de știința calculatoarelor și își continuă studiile la un nivel superior, inclusiv doctorate. Sectorul privat seacă tot acest sector. Noi am vrea să îi ținem în mediul academic, dar nu ne putem lupta cu industria.

Ei ne mănâncă propria sămânță. Trebuie să ne mărim capacitatea pentru cercetare. Tocmai educația online le poate permite să își țină curusurile virtual, în timp ce continuă să lucreze în industrie. Trebuie să fim capabili să ținem mințile luminate în mediul academic.

Eu cred că sunt exemplul potrivit pentru felul în care să își modeleze cariera. Am predat la Stanford, m-am dus la UCLA, apoi am lucrat pentru Guvernul American, apoi am ales sectorul privat și din când în când am ales să și predau. Nu trebuie să rămâi blocat într-un singur loc, poți fi apreciat în multe locuri. Celor care se simt acum blocați în mediul privat, le recomand să se întorc în sectorul academic pentru o gură de aer proaspăt”, a adăugat Cerf.

Istoria Internetului prin ochii fondatorului

Părintele Internetului a ținut să lămurească și câteva aspecte teoretice care produc confuzie chiar și după aproape jumătate de secol.

Internetul este o plaformă, o infrastructură pe care funcționeaza world wide webul (www). Cel din urmă a apărut in 1989, în timp ce Internetul funcționa încă din 1983. Au existat și platforme înaintea Internetului, unele chiar mari, dar permiteau funcționarea pe calculatoarele unui singur producător.

IBM avea System Network Architecture, dar funcționa doar pe calculatoarele lor. Digital Equipment Corporation avea alt tip de net, alții aveau de alt tip. Niciunul nu permitea comunicarea cu un alt tip de fabricant. Noi lucram pentru Defense Department din 1973.

Primii cinci ani trebuia să testăm corectitudinea protocoalelor, apoi până în 1983 trebuia să venim cu ceva concret de comunicare indiferent de fabricant. Mai era și problema sistemelor de operare iOS, MSDOS, variații de Linux. Trebuie să vă gândiți că s-a plecat de la premisa că statul american se aștepta ca sistemul său de comunicare să fie atacat.

Primul gând a fost: faceți ceva care să funcționeze. Abia apoi: securizați-l. Eu știam încă din anii 70 de criptografie și cum ar trebui să îl securizăm, ceea ce unii au impresia că înseamnă https, doar că la început ne-am gândit să nu forțăm prea multe limite de securitate în sistem. Mulți nu știu, dar noi lucram cu studenți în ani terminali, eu eram proaspăt absolvent.

Nu m-aș baza pe un student când vine vorba despre disciplina în securizare. Funcționabilitate și magnitudine erau tot ce ne interesa la acea vreme. Chiar și după 50 de ani, mai e nevoie de multe lucruri de făcut pentru securizarea arhitecturii critice a Internetului”, a explicat acesta.

Foto: unsplash.com

”Nebunia” de a monetiza internetul

În realitate, multe atacuri au loc direct asupra laptopurilor, desktop-uurilor și telefoanelor, unde e mult mai greu să securizezi decât în cazul Internetului. Deși era un proiect pentru guvernul SUA, eram conștienți că trebuie să venim cu ceva funcțional și pentru aliații săi. Doar că aliații se schimbă în decurs de decenii, așa că era greu să preconizăm cine vor fi aliații noștri peste 25 de ani.

Atunci am venit cu ideea să lansăm produsul pe piață, să fie disponibil tuturor. În 1988, lucram cu calculatoare care valorau 250.000 de dolari. Oficialii se întrebau cum își vor recupera investiția, iar eu dădeam din cap și ziceam că doar un nebun crede că o să facă vreodată bani din Internet.

Până atunci plăteau doar guvernele pentru Internet, iar noi ne gândeam cum să convingem lumea să și folosească Internetul. Eram convins că e nevoie de un motor economic astfel încât Internetul sa se autofinanțeze. Atunci am cerut permisiunea guvernului să lansăm un serviciu comercial de email via Internet.

Până atunci era interdicție totală pentru trafic comercial pe Internet. În 1989, toate serviciile de email au cerut permisiunea de a se conecta la Internet. Au fost lansate și trei servicii noi de email, unul dintre ele era Surfnet din California. De aici provine celebra sintagmă: ”surfing the Internet””, a rememorat cu nostalgie profesorul emerit.

Programator vs psiholog

În 2004, Cerf a fost distins cu premiul Turing, echivalentul premiului Nobel pentru Știința Calculatoarelor, iar în 2013 a fost primul câștigător al Premiului conferit de Regina Elizabeta a II-a pentru Inginerie.

Bucuria Internetului este atunci când vezi încarnarea unor idei teoretice în aplicații practice. Software-ul este o frontieră nelimitată. Dacă știi să programezi, poți să faci orice. Problema e că poți să faci și lucruri înspăimântătoare, de la malware, la phishing, până la sabotaj la cel mai înalt nivel.

Astăzi mulți se uită doar spre social media, agresivitatea oamenilor, iar ce se întâmplă acolo nu este în regulă. Cea mai mare problemă e că breasla programatorilor tech, care dezvoltă aplicații pe bandă rulantă, nu a stat de vorbă niciodată cu un psiholog, neurolog sau antropolog, pentru a afla ce repercusiuni vor avea acestea asupra oamenilor.

Noi cei din breaslă trebuie să conștientizăm mai mult impactul social. Programatorii, organizațiile și statele trebuie trase la răspundere pentru neregulile comise în mediul online. Mai mult sau mai puțin în glumă, eu o spun de mai mult timp: avem nevoie de un carnet de conducere a Internetului…”, opinează acesta.

Incluziune digitală

Și, pentru că mulți ar ridica din sprâncene la astfel de idei, Vincent Cerf vine cu explicații. ”Nu zâmbiți. Noi învățăm adolescenții cum să fie în siguranță pe șosele. Le spunem să pornească de la premisa că ceilalți șoferi sunt nebuni și că trebuie să respecți regulile. Îi și examinăm înainte să îi lăsăm la volan. Nu știu dacă e nevoie de examen pentru a putea folosi Internetul, dar cu siguranță e nevoie de un training similar pentru a fi în siguranță.

Iată la ce să te aștepți, acestea sunt lucrurile negative care ți se pot întâmpla, ce înseamnă phishingul, ce e înseamnă securitatea online, cum îți setezi o parolă sigură, cum folosim sistemul de logare în două trepte.

În acelasi timp, trebuie să formăm oameni calificați să predea aceste aspecte într-un mod accesibil tuturor. La Arizona University am pregatit deja posibilitatea obținerii unui certificate pentru incluziune digitală, apoi mai e problema accesului persoanelor cu dizabilități la Internet”,  a punctat Cerf.

Împreună cu ONU pentru securitatea online

Pentru atingerea securității digitale este nevoie de cooperare la nivel global. De asta este convins și profesorul, care a colaborat timp de 10 ani pe probleme de IT cu Guvernul Bulgariei, primind cea mai înaltă distincție a țării din partea președintelui Gheorghi Pârvanov.

Nu știu dacă vom reuși, dar vom încerca. Apropo, știați că secretarul general al ONU, Antonio Gutteres este inginer? Omul acesta chiar vrea și a pus bazele unei cooperări internaționale care să pună capăt comportamentului nociv din mediul online.

Vă dau un exemplu. În momentul acestea lucrăm la modul în care o probă digitală poate fi folosită într-o sală de judecată. Astfel putem identifica într-o țară terță o persoană sau organizație care comite infracțiuni online și o putem deferi justiției.

E nevoie de reciprocitate, pentru ca așa ceva să funcționeze. În unele țări, insecuritatea online este văzută drept amenințare la adresa guvernului și nu la adresa populației. Asta duce la foarte multă supraveghere și reprimare, iar rezultatele finale sunt cu totul altele.

6G și Internetul interplanetar

El se declară optimist când vine vorba despre viitorul Internetului, în condițiile în care de câțiva ani lucrează cu cei de la NASA la Internetul interplanetar.

Agenția Spațială Europeană, NASA, coreenii si mulți alții au acest proiect privind Internetul interplanetar, unde sunt angrenat și eu. Lucrurile decurg excelent. Dacă misiunea Artemis se va ridica de la sol va duce protocoalele interplanetare și tot ce mai e necesar.

Sunt foarte entuziasmat. Este o reîncarnare în materie de explorare spațială. Spre deosebire de acum 50 de ani, finanțarea vine din sectorul privat, iar asta e foarte bine, dar aduce și anumite complicații.

Vă dați seama dacă deschidem o mină de exploatare pe lună, în condițiile în care sunt informații că s-au găsit minerale pe luna. Vorbim de proprietate privată? Cine are dreptul să dețină ceva pe luna? Dacă avem o dispute, în ce jurisdicție cade ea și cine să o soluționeze?

Contractul pentru misiunea Artemis conține deja amendamentele privind jurisdicția și soluționarea litigiilor. De exemplu, alocarea frecvențelor. Doar ca să vă lămuresc: Internetul interplanetar este deja aici. Din 2004, noi rulăm deja protocoale software pe Marte.

Astfel au fost realizate toate misiunile de atunci. De aproape 10 ani, stația spațială internațională comunică prin acele protocoale. Ca să ne întelegem, sunt protocoale diferite de cele folosite pe pământ. Aici folosim din start protocoale de maximă securitate, cu recunoaștere de voce etc. Prognozăm o dezvoltare la fel de rapidă ca cea a internetului”.

În final, el le recomandă oamenilor să nu își mai facă griji pentru 5G, fiindcă deja se vorbește mai mult de 6G.

”5G este un pas uriaș înainte, dar noi deja vorbim de 6G. Pe de altă parte, cei mai mari și rapizi furnizori de Internet la nivel global vor fi sateliții orbitali, care ajung în orice colț al lumii. Evident că rămâne întrebarea la ce preț, că degeaba e acolo dacă nu ni-l permitem.

Eu sper că prețul final va scădea în timp. 6G va fi extrem de util pentru stațiile radio private. Pandemia ne-a învățat că suntem depedenți de Internet și nu toți pot lucra de acasă. Trebuie să învățăm și să ne pregătim pentru următoarea pandemie, astfel încât să nu mai repetăm greșelile de acum”, a încheiat Vincent Cerf, care în 2014 a fost premiat cu Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare,  cea mai înaltă distincţie franceză, care recompensează meritele semnificative, civile sau militare, faţă de naţiune.

Exit mobile version